Ajax heeft donderdag in een besloten oefenwedstrijd van FC Volendam gewonnen. De ploeg van trainer Frank de Boer zegevierde op het eigen trainingscomplex De Toekomst met 2-1.

Ajax trad tegen de koploper van de Jupiler League aan zonder de spelers die interlandverplichtingen hebben. Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Nick Viergever, Lasse Schöne, Daley Sinkgraven en Viktor Fischer deden wel mee.  

Sinkgraven speelde de eerste helft. De middenvelder meldde zich maandag nog af voor Jong Oranje vanwege enkelklachten.

Schöne maakte voor rust beide Amsterdamse treffers, Kevin van Kippersluis redde vlak voor tijd de Volendamse eer.

Doelman Jasper Cillessen, Jairo Riedewald, Kenny Tete en Davy Klaassen zitten bij de selectie van bondscoach Danny Blind. Donderdagavond speelt het Nederlands elftal in de Amsterdam Arena een belangrijk EK-kwalificatieduel met IJsland.

FC Twente

FC Twente heeft de eerste wedstrijd zonder de ontslagen hoofdtrainer Alfred Schreuder gelijkgespeeld. De geplaagde club uit Enschede kwam in een oefenduel achter gesloten deuren niet verrde dan 1-1 tegen Sparta Rotterdam.

De Duitse aanwinst Chinedu Ede was trefzeker voor Twente, dat voorlopig onder leiding staat van assistent-trainer René Hake. Hij heeft de taken overgenomen van de zondag ontslagen Schreuder. FC Twente pakte slechts één punt uit de eerste vier wedstrijden.

De oefenwedstrijd tussen AZ en FC Oss kende een opvallende scoreverloop. De eerste helft op sportcomplex 't Lood in Alkmaar leverde liefst zeven doelpunten op, maar na rust bleven beide ploegen droog staan.

AZ klopte de club uit de Jupiler League met 4-3, door doelpunten van Robert Mühren (twee), Guus Hupperts en Viktor Karl Einarsson. Trainer John van den Brom liet aanwinst Rajko Brezancic een uur spelen, Alireza Jahanbakhsh deed alleen de eerste helft mee.

Heracles

Heracles Almelo moest een nederlaag incasseren tegen FC Emmen: 2-3. De ploeg van trainer John Stegeman staat in de eredivisie op de tweede plaats met negen punten uit vier duels, maar verslikte zich donderdag in de club uit de Jupiler League.

Paul Gladon en Jaroslav Navratil maakten de doelpunten voor Heracles, dat speelde met een combinatieteam van spelers uit het eerste en tweede elftal. Marnix Kolder was twee keer trefzeker bij Emmen.

Excelsior klopte FC Den Bosch in Barendrecht met 5-2, door doelpunten van Daan Bovenberg, Tom van Weert, Kevin Vermeulen, Brandley Kuwas en Nigel Hasselbaink.