FIFA-presidentskandidaat Chung Mong-joon vindt dat de Aziatische voetbalbond de verkiezingen van begin volgend jaar ondermijnt omdat de AFC haar leden aanmoedigt om Michel Platini te steunen.

"We zijn erachter gekomen dat de AFC een brief heeft gestuurd naar bijna alle nationale bonden uit Azië", zegt Chung donderdag in een verklaring.

In die brieven zou de Aziatische bond haar leden hebben aangespoord om op 26 februari 2016 bij de presidentsverkiezingen op UEFA-voorzitter Platini te stemmen.

Volgens Chung is dit tegen de regels van de FIFA, omdat het de "eerlijkheid" van de verkiezingen ondermijnt. "De overkoepelende bonden hebben immers grote invloed op de nationale bonden van hun continent."

"Volgens de statuten van de FIFA kunnen alleen nationale bonden presidentskandidaten voordragen en elke bond zou zijn eigen, onafhankelijke beslissingen moeten kunnen maken, zonder invloed van een derde partij."

De AFC heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van de Zuid-Koreaanse miljardair. AFC-voorzitter sjeik Salman Al-Khalifa uit Bahrein meldde vorige maand al wel dat zijn bond zich achter Platini zal scharen.

Afrika

Chung stelde dat een zelfde soort brief als in Azië ook in bij verschillende Afrikaanse bonden was beland, maar dat de Afrikaanse overkoepelende bond CAF dit "zeer ongepast vond en maatregelen heeft genomen om de situatie recht te zetten".

Azië en Afrika zijn de grootste blokken bij de FIFA-verkiezing. In totaal zijn de twee continenten goed voor 100 van de 209 stemmen.

Naast Chung en Platini willen ook de Braziliaanse oud-topvoetballer Zico en bestuurders uit Liberia, Nigeria en Trinidad en Tobago zich mengen in de verkiezingsstrijd, maar onduidelijk is nog hoe serieus hun kandidatuur is.