Arjen Robben heeft het gevoel dat de selectie van het Nederlands elftal klaar is om een goed resultaat neer te zetten in het EK-kwalificatieduel met IJsland.

"Iedereen is goed voorbereid en we weten wat er van ons verwacht wordt", aldus de nieuwe aanvoerder van Oranje woensdag op een persconferentie over de wedstrijd van donderdag in Amsterdam.

"We zullen alles moeten geven, al moeten we oppassen dat we niet te enthousiast worden. We moeten onze taken uitvoeren met heel veel passie, maar onszelf niet voorbij lopen."

Bondscoach Danny Blind wil de opstelling nog niet prijsgeven. ''Dat doe ik alleen aan de mensen die daar belang bij hebben en dat zijn de spelers. De media hebben daar geen belang bij. Maar ik wil niet geheimzinnig doen. Als je goed hebt opgelet op de training, dan kom je heel ver.''

Video: Beelden laatste training Oranje

Wijnaldum of Anita

Afgaande op de oefensessie van woensdag in Katwijk staan tien van de elf basisspelers vast. Jasper Cillessen, Gregory van der Wiel, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind vormen zo goed als zeker de defensie van Oranje.

Klaas-Jan Huntelaar, Memphis Depay en Arjen Robben zijn de beoogde aanvallers. Wesley Sneijder en Davy Klaassen starten op het middenveld. Het lijkt er op dat ze gezelschap krijgen van Georginio Wijnaldum, al deed Vurnon Anita ook nog even mee met de basiself.

Oranje is donderdag alleen gebaat bij een zege. De achterstand op IJsland en Tsjechië is namelijk al opgelopen tot respectievelijk vijf en drie punten. Turkije, zondag tegenstander in Konya, zit het Nederlands elftal ook op de hielen met twee punten minder.

Alleen de twee beste ploegen van de poule kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK in Frankrijk. De nummer drie speelt hoogstwaarschijnlijk play-offs.

Probleem

Oranje kreeg in een aantal kwalificatieduels vroege tegengoals. Robben is ervan overtuigd dat de ploeg daarvan geleerd heeft. "Het kan niet zijn dat je niet scherp aan een wedstrijd begint. Dan ben je niet met je vak bezig."

"Als er iemand is die nog niet snapt hoe belangrijk dit duel is, hebben we een klein probleem. Van de trainingen heb ik een goed gevoel gekregen. De generale is goed, maar dat geeft nog geen garantie voor succes. We behoren niet tot de toplanden, het gaat niet vanzelf."

Blind blijft naar eigen zeggen relaxed onder de druk die gepaard gaat met de sleutelduels van Oranje. "Natuurlijk wordt het een lastige klus, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we het EK gaan halen. Frankrijk is dicht bij huis, dus het legioen zal groot zijn. Voor sommige spelers is het de laatste kans op een groot toernooi. Dat zijn allemaal ingrediënten waarmee de spelers zichzelf op scherp zetten."

De voormalig assistent van zijn voorganger Guus Hiddink weet na de 2-0 nederlaag in Reykjavik dat IJsland een sterke ploeg heeft. "Ze spelen met hun hart, zijn zeer gedisciplineerd en kunnen dat lang volhouden. We hebben in ieder geval voldoende kwaliteiten om kansen af te dwingen."