De Russische minister van Sport Vitali Moetko is woensdag zoals verwacht aangesteld als president van de Russische voetbalbond (RFS).

De 56-jarige politicus was de enige gegadigde voor de functie en werd op de bijzondere vergadering van de bond unaniem gekozen tot voorzitter. Hij volgt Nikolai Tolstitsj op, die eind mei werd weggestemd bij de bond.

Moetko, die de RFS tussen 2005 en 2009 ook al leidde, kondigde bij zijn aanstelling direct maatregelen aan. "We zullen niet meer experimenteren en niet meer met zwakkere elftallen aantreden in oefenwedstrijden'', aldus de Rus.

Hij rekent met die uitspraak hard af met het beleid dat Fabio Capello hanteerde. De Italiaan was vanaf 2012 bondscoach, maar kon de Russische ploeg niet tot aansprekende resultaten brengen. Begin augustus werd hij ontslagen.

Rusland staat er in de kwalificatiereeks voor het EK 2016 in Frankrijk niet goed voor. Zaterdag speelt de ploeg een sleutelduel met directe concurrent Zweden. Leonid Sloezki, de nieuwe bondscoach, zal moeten winnen met de Russen om nog enigszins zicht op de EK te houden.