Danny Blind hoopt de negende Oranje-bondscoach te worden die debuteert met een overwinning. De Zeeuw treedt donderdagavond met een zege op IJsland in de voetsporen van onder anderen Ernst Happel, Leo Beenhakker en Frank Rijkaard.

Rijkaard was in oktober 1998 de laatste bondscoach die debuteerde met een overwinning. Louis van Gaal, Marco van Basten en Bert van Marwijk begonnen hun periode bij Oranje deze eeuw allemaal met een remise.

De resultaten van herintreders als Guus Hiddink en Van Gaal zijn buiten beschouwing gelaten, evenals die van de keuzeheren die minder dan vijf duels de leiding over Oranje hadden.

Blind is de achttiende debuterende bondscoach sinds 1957. Dat jaar is als meetmoment aangehouden, omdat vanaf dat moment de keuzeheer helemaal zelf zijn selectiebeleid mag bepalen in plaats van zijn oren te laten hangen naar een keuzecommissie.

Vier bondscoaches gingen onderuit bij hun debuut: Denis Neville, Georg Kessler, Dick Advocaat en Hiddink.

Opvallend is dat er vóór Blind al twee andere bondscoaches hun vuurdoop beleefden tegen IJsland. Zowel Jan Zwartkruis als Ernst Happel boekte een overwinning in die wedstrijd.