De EK-kwalificatie nadert de periode waarin de beslissingen vallen. Een aantal landen kan zich deze week al plaatsen voor het eindtoernooi. Voor het Nederlands elftal gaat die vlieger niet op; Oranje probeert vooral aansluiting te vinden met IJsland en Tsjechië. Een overzicht van de situatie in de negen groepen.

De nummer één en twee van de groepen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, evenals de beste nummer drie. In play-offs verdelen de andere nummers drie nog vier tickets.

In de 'Oranje-poule A' voert IJsland de stand aan met vijftien punten, dat zijn respectievelijk twee en vijf punten meer dan Tsjechië en Nederland. Oranje stuit de komende dagen op IJsland (donderdag) en Turkije (zondag). Bij twee overwinningen verkleint Nederland de achterstand op IJsland en houdt het Turkije van zich af. Als Oranje verliest in Konya komt zelfs de derde plaats in gevaar.

Wales is de verrassende koploper in groep B. Gareth Bale en consorten hebben drie punten meer dan nummer twee België. Ook Israël, Cyprus en Bosnië zijn nog kansrijk, alleen Andorra heeft al een kruis moeten zetten door EK-deelname. België-Bosnië (donderdag) en Wales-Israël (zondag) zijn de meest aansprekende duels van deze periode. Wellicht is Wales zondag al zeker van een EK-ticket, een unicum voor de Britten.

Niet Spanje, maar Slowakije geeft vooralsnog de toon aan in poule C. De Slowaken hebben na zes duels een perfecte score van achttien punten. Met vijftien punten ligt Spanje ook op koers voor een EK-optreden, al ligt Oekraïne met twaalf punten nog op de loer. Wit-Rusland, Macedonië en Luxemburg doen alleen nog voor de eer mee. Spanje en Slowakije staan zaterdagavond tegenover elkaar in Oviedo, op dinsdag nemen de Slowaken het voor eigen publiek op tegen Oekraïne.

In groep D is wereldkampioen Duitsland na een zwak begin bezig aan herstelwerkzaamheden. De drievoudig Europees kampioen moet met dertien punten nog wel voorrang verlenen aan Polen (veertien punten). Schotland (elf punten) en Ierland (negen punten) lijken te duelleren om de derde plaats. Vrijdagavond zijn alle ogen gericht op Duitsland-Polen. Maandag gaat 'Die Mannschaft' op bezoek bij Schotland, terwijl Polen ongetwijfeld aan het doelsaldo zal werken tegen Gibraltar.

Zelden stond Engeland er zo goed voor in een kwalificatiegroep. De formatie van bondscoach Roy Hodgson liet in poule E liet nog geen punt liggen en kan deze week in de duels met San Marino (zaterdag) en Zwitserland (dinsdag) al het EK-ticket binnen hebben. Zwitserland is met twaalf punten best of the rest, een status waar Slovenië met negen punten ook nog van mag dromen. Met andere woorden: Zwitserland-Slovenië van zaterdag is cruciaal.

In groep F krijgt het zwalkende Griekenland veel aandacht. De Europees kampioen van 2004 is met twee (!) punten uit zes wedstrijden hekkensluiter. Zelfs de Faeröer Eilanden staan er nog beter voor. Roemenië (veertien punten) en het verrassende Noord-Ierland (dertien punten) profiteren optimaal van de Griekse malaise. Ook met Hongarije (elf punten) moet nog rekening worden gehouden. Hongarije-Roemenië (vrijdag) en Noord-Ierland-Hongarije (maandag) zijn de meest in het oog springende duels.  

Oostenrijk stevent in poule G af op een primeur. Nog nooit plaatste het Alpenland zich voor een EK; in 2008 was Oostenrijk als organisator verzekerd van deelname. De formatie van bondscoach Marcel Koller totaliseert zestien punten, vier meer dan nummer twee Zweden, de laatste edities altijd van de partij op een EK. Rusland probeert tegen Zweden (zaterdag) en Liechtenstein (dinsdag) in elk geval de derde plaats te verstevigen. In de zomer moest keuzeheer Fabio Capello vertrekken vanwege de zwakke resultaten. Leonid Slutsky maakt de EK-kwalificatiereeks af.

In groep H koesteren de nummer één (Kroatië, veertien punten) en twee (Italië, twaalf punten) een ongeslagen status. In tegenstelling tot Azerbeidzjan en Malta mogen Noorwegen (tien punten) en Bulgarije (acht punten) nog hopen op een drukke zomer in 2016. Italië speelt thuiswedstrijden tegen Malta (donderdag) en Bulgarije (zondag). Kroatië moet op diezelfde dagen nog aan de bak met uitduels met Azerbeidzjan en Noorwegen.

Albanië is in poule I voorlopig het team met de minste verliespunten. Het Balkanland staat met tien punten wel op de derde plaats, omdat het een wedstrijd minder heeft gespeeld. Portugal (twaalf punten) en Denemarken (tien punten) kunnen dus nog zeker niet op hun lauweren rusten. Albanië legt de komende week examens af met wedstrijden tegen Denemarken (vrijdag) en Portugal (maandag).