Mede door een zege in het thuisduel met Oranje vorig jaar staat IJsland bovenaan groep A van de EK-kwalificatie. NEC-doelman Hannes Halldorsson stelt dat zijn land geen druk voelt voor de uitwedstrijd tegen Nederland van donderdag.

"Als je naar al die namen kijkt, dan is het toch wel bijzonder dat wij gewonnen hebben en ik geen doelpunt tegen heb gekregen'', doelt de keeper op de uitslag van de wedstrijd in Reykjavik (2-0).

Wat Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en later ook nog invaller Klaas-Jan Huntelaar ook probeerden, ze wisten Halldorsson maar niet te passeren.

"Die avond hebben we met het hele land feest gevierd', weet de eerste keeper van IJsland nog heel goed. "Sindsdien leeft het besef dat we met deze generatie spelers naar een eindronde kunnen.''

Nog nooit eerder kwalificeerde IJsland zich voor een EK of WK. Dat is niet raar voor een land met slechts 22.000 geregistreerde voetballers. Maar onder aanvoering van Gylfi Sigurdsson (Swansea City) en de in Nederland bekende Kolbeinn Sigthorsson (inmiddels Nantes) en Alfred Finnbogason (inmiddels Olympiakos) houdt de ploeg Tsjechië, Nederland en Turkije voorlopig achter zich.

IJsland verstevigt de koppositie als het Oranje donderdag in de Arena voor de tweede keer op rij verrast. "Dat zou wat zijn'', lacht Halldorsson. "Natuurlijk gaan we ons best doen, maar ik vind dat we die wedstrijd onbevangen kunnen spelen. We hebben eigenlijk weinig te verliezen. We moeten zondag gewoon van Kazachstan winnen. Dan liggen we op koers.''

Producent

De 31-jarige Halldorsson is dit seizoen nieuw in de selectie van het naar de eredivisie gepromoveerde NEC. Hij is overgekomen van Sandnes, dat actief was in de Noorse tweede divisie.

Tot 2012 combineerde hij zijn sport nog met de functie van producent van video's. Zo werkte hij drie jaar geleden nog mee aan de inzending van IJsland op het Eurovisie Songfestival.

IJsland bleef in vier van de zes EK-kwalificatieduels zonder tegendoelpunt, maar Halldorsson maakte recent in de eredivisie tegen Ajax en Heracles Almelo niet de beste indruk.

"Eerlijk is eerlijk'', erkende Halldorsson. "In die duels ging ik in de fout. Ik zag er even niet goed uit, maar ik heb ook al bewezen dat ik belangrijk voor NEC kan zijn. Hopelijk kan ik me tegen Nederland ook weer laten zien. Ja, het zou zo maar kunnen dat ik een druk avondje krijg.''