Luuk de Jong durft onder de nieuwe bondscoach Danny Blind niet meteen te hopen op een basisplaats bij Oranje voor de EK-kwalificatieduels met IJsland en Turkije.

"Ik ben gewoon blij dat ik hier ben en hoop zoals altijd op wat minuten. De concurrentiestrijd in de spits is altijd zwaar geweest bij het Nederlands elftal en zal dat nu ook zijn", vertelt de aanvaller van PSV aan NU.nl.

Blind sprak vorige week zijn zorgen uit over de fitheid van Robin van Persie en verkoos De Jong boven bijvoorbeeld Bas Dost. Analist Co Adriaanse pleitte er bij de NOS voor om hem een basisplaats te geven.

"Dat is altijd fijn om te horen, maar ik reken niet op veel minuten. Dat ik erbij zit is een teken dat ik goed bezig ben en ik ben al blij met minuten net als bij mijn laatste interland tegen de Verenigde Staten."

Met Klaas-Jan Huntelaar heeft De Jong naast Van Persie nog een serieuze concurrent als potentieel aanvalsleider. Hij hoopt een rol als pinchhitter bij een achterstand tegen IJsland of Turkije te kunnen vermijden.

"Ik zit liever op de bank terwijl we winnen, al zou ik die rol natuurlijk graag invullen. Het worden in ieder geval twee lastige wedstrijden die we moeten gaan winnen. Hoe we dat doen, doet er niet toe."