Vurnon Anita speelde zijn laatste interland voor Oranje in september 2010, maar meldde zich maandag vol vertrouwen bij bondscoach Danny Blind in Noordwijk.

"Misschien komt mijn selectie gewoon doordat ik lekker bezig ben en is dit een beloning", aldus de middenvelder van Newcastle United, voor wie de uitverkiezing wel onverwacht kwam.

"Het is een mooie verrassing nadat ik er lange tijd niet bij zat. Ik ben altijd gefocust gebleven en lekker blijven voetballen. Zo zie je maar wat er kan gebeuren."

De 26-jarige Anita, die in 2006 onder Blind debuteerde bij Ajax, was afgelopen seizoen niet altijd zeker van een basisplaats in de Premier League. Onder de nieuwe coach Steve McClaren is hij voorlopig vaste waarde bij Newcastle.

"Ik speel veel en heb het erg naar mijn zin. Met Georginio Wijnaldum hebben we er iemand bij die het Nederlandse voetbal goed kent en ook graag op die manier wil spelen. Dat is natuurlijk lekker."

Allemaal nieuw

Anita komt op een belangrijk moment binnen bij Oranje, dat eigenlijk moet winnen van IJsland en Turkije in de EK-kwalificatie. "Ik heb het natuurlijk gevolgd, kon er niet omheen op de Nederlandse televisie."

"Het is alleen maar fijn om meteen dit soort wedstrijden te moeten spelen. Het is een mooie opgave voor het team. We moeten gewoon winnen, zo makkelijk is het en daar gaan we vol voor."

Over speeltijd maakt Anita zich nog geen illusies. "Het is absoluut een goede kans om weer in beeld te komen en dat is prettig voor mezelf. Ik zie wel of ik ga spelen, heb de bondscoach nog niet gesproken. Het is allemaal weer nieuw voor mij."