Gregory van der Wiel vindt het niet gek dat hij is opgeroepen voor het Nederlands elftal hoewel hij voorlopig bij zijn club Paris Saint-Germain niet aan spelen toekomt.

"Ik vind het apart dat er vraagtekens worden geplaatst bij het feit dat ik geselecteerd ben, omdat ik een paar wedstrijdjes niet heb gespeeld", zegt Van der Wiel in Noordwijk, waar Oranje zich maandag verzamelde in aanloop naar de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland (donderdag) en Turkije (zondag).

"Hoezo, kan ik dan opeens niet meer voetballen of ben ik opeens niet meer goed genoeg voor Oranje omdat ik eventjes niet speel? Ik vind de regel dat je niet speelt bij Oranje als je bij je club niet speelt, eigenlijk nergens op slaan."

"Je moet meer kijken naar kwaliteit, naar wat het elftal nodig heeft. Zeker in deze periode, wanneer je de punten hard nodig hebt. Als we nou een riante voorsprong hadden in de poule, oké, maar ik denk dat we nu alles en iedereen kunnen gebruiken."

Verlengen

De 27-jarige Van der Wiel speelde de laatste drie seizoenen altijd minimaal 22 competitieduels voor PSG, maar in de nieuwe jaargang kwam hij nog geen minuut in actie.

"Maar ik zit goed in mijn vel", benadrukt de 44-voudig international. "Het is niet de eerste keer dat ik zo'n positie zit. Ik kom wel terug."

"Er werd veel gespeculeerd over mijn toekomst en het was ook voor mij niet helemaal duidelijk. Maar zoals het er nu uitziet, blijf ik gewoon in Parijs. De club heeft ook duidelijk naar buiten gebracht dat ze mijn contract willen verlengen en ik wil ook door met de club."

Tete

De in de selectie debuterende Kenny Tete is de enige andere rechtsback die is opgeroepen voor Oranje, waardoor Van der Wiel een goede kans op speelminuten lijkt te hebben.

"Het is aan de bondscoach of ik ga spelen, maar ik denk dat ik wel een balletje kan trappen", lacht de oud-Ajacied, die met de nieuwe bondscoach Danny Blind gesproken heeft over zijn situatie bij PSG. "Ik heb me niet echt zorgen gemaakt of ik geselecteerd zou worden."

Van der Wiel heeft er geen problemen mee om de 19-jarige Tete hulp te bieden in zijn eerste dagen bij Oranje. "Ik volg Ajax en ik ben trots op hem dat het zo snel met hem is gegaan. Als hij open staat voor hulp of iets wil vragen, dan is dat geen probleem. Concurrent of geen concurrent."