De bouwvakkers die aan de Zenit Arena in Sint-Petersburg werken, één van de stadions waar het WK 2018 in Rusland wordt gehouden, krijgen vaak geen loon.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian maandag. De werknemers klagen over slechte huisvesting en belabberde veiligheid, maar het achterstallige loon is voor velen het grootste probleem.

Vijftig man zouden zelfs dreigen met een rechtszaak tegen twee onderaannemers, omdat ze gezamenlijk nog bijna 190.000 euro krijgen.

"Iedereen wacht op zijn geld. Ik heb al voor de derde maand op rij geen loon gehad'', zegt een Oezbeekse bouwvakker tegen de krant. Zijn naam wil hij niet geven, omdat hij bang is dat hij dan ontslagen wordt.

De werklui slapen verder in beroerde onderkomens, waar ze met tientallen mensen toiletten en douches moeten delen. Brandblussers zijn er vaak niet. Ook het werk is gevaarlijk: sinds 2011 zijn er volgens The Guardian al vijf bouwvakkers omgekomen.

De Zenit Arena zou eigenlijk zo'n 90 miljoen euro moeten kosten en had in 2009 al klaar moeten. Het project kampt echter met grote vertragingen, waardoor het stadion pas in mei 2016 in gebruik kan worden genomen. De kosten zijn inmiddels opgelopen naar ruim 500 miljoen euro.