Met een snelle reflex voorkwam Jasper Cillessen zondag dat Ajax in het thuisduel met ADO Den Haag (4-0) de eerste tegentreffer in de nieuwe editie van de eredivisie incasseerde.

"Ik leek wel een keeper van een handbalploeg'', zei hij over zijn redding op een kopbal van Mike Havenaar. "Maar het is een heerlijk gevoel dat je zo'n bal pakt.''

Met dank aan Cillessen is Ajax pas voor de tweede keer in de clubgeschiedenis na vier speelronden nog zonder puntenverlies. Zo trad de geboren Groesbeker opnieuw in de voetsporen van Edwin van der Sar, de voormalige keeper van Ajax en het Nederlands elftal.

"Alleen hij had toen net de Champions League gewonnen'', verwees Cillessen naar het seizoen 1995/1996, toen Van der Sar ook lang zonder tegentreffer in de eredivisie bleef.

De huidige directeur van de Amsterdammers belandde uiteindelijk bij Manchester United onder de lat. In Engelse media gaan hardnekkige geruchten dat Cillessen ook nog voor dinsdagavond een lucratief contract bij de 'Mancunians'. Hij zou de opvolger worden van David de Gea, die alsnog naar Real Madrid zou vertrekken.

"Ik hoor dat steeds'', lachte de keeper van Ajax. "Maar als ik daar nog heen zou gaan, dan zou ik nu wel iets hebben gehoord. En ik en mijn zaakwaarnemer weten van niets. Dus ga er nu maar van uit dat ik bij Ajax blijf.''

Geen straf

"Dat is ook geen straf hoor'', haastte Cillessen zich te zeggen. "Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik heb ook niet voor niets mijn contract met een paar jaar verlengd'', doelde hij op zijn verbintenis die pas in de zomer van 2018 afloopt.

"Ik kijk uit naar de wedstrijden tegen Celtic en Fenerbahçe in de Europa League. Dat zijn tegenstanders die je in de Champions League kan treffen. Daarnaast wil ik weer kampioen worden met Ajax. Dan gaan wij ook de Champions League weer in."

"Ook wil ik met Oranje een goed EK draaien. Daarom ga ik me nu voorbereiden op de belangrijke interlands van de komende weken tegen IJsland en Turkije.''