PSV heeft zondag de topper tegen Feyenoord winnend afgesloten. Na een vroege achterstand wonnen de Eindhovenaren in het Philips Stadion met 3-1.

Doelpunten van Maxime Lestienne, Santiago Arias en een benutte strafschop van Jürgen Locadia zorgden voor de zege van PSV en de eerste nederlaag van Feyenoord van dit seizoen.

De ploeg van trainer Phillip Cocu voorkwam zo dat de club verder achterop raakte in de titelstrijd. Het gat met Feyenoord bedraagt na vier speelronden nog maar één punt.

Ajax, dat eerder op zondag won van ADO Den Haag (4-0), is nog wel zonder puntenverlies en heeft vier punten meer dan de regerend landskampioen.

Eigen doelpunt

De overwinning van PSV in de eerste topper van dit seizoen was verdiend, al was de stand bij rust nog in evenwicht (1-1). Gezien het spelbeeld was dat een klein wonder. De thuisclub was oppermachtig in de eerste helft, terwijl de bezoekers geen enkele kans wisten te creëren. Dat Feyenoord wel scoorde kwam louter door een blunder van Jeffrey Bruma.

Na vier minuten kwam de centrale verdediger van PSV goed voor Lex Immers bij een voorzet van Bilal Basacikoglu. Maar in plaats van weg te werken volleerde hij de bal tot ontsteltenis van het Eindhovense publiek in eigen doel (1-0).

Wat volgde was een spervuur aan aanvallen van PSV op het doel van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer, die ternauwernood redding bracht op schoten van Lestienne (twee keer) en Luciano Narsingh.

Vermeer kreeg ook weinig hulp van zijn defensie, waarin het nieuwe centrale duo Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden een onwennige indruk maakte. In de opbouw werd bijna elke bal meteen ingeleverd en halverwege de eerste helft stond het tweetal te slapen bij een pass van Bruma.

Gelukkig voor Feyenoord kwam Luuk de Jong vervolgens niet verder dan een rollertje, anders stond de verdiende gelijkmaker al op het scorebord. Acht minuten voor rust was het alsnog 1-1. Davy Pröpper bereikte met een fraai passje Lestienne, die met een hard diagonaal schot zijn eerste PSV-treffer maakte.

Paal

Vroeg in de tweede helft stelde PSV helemaal orde op zaken en ditmaal stond Narsingh met een mooi passje aan de basis. De Oranje-international zette de mee opgekomen rechtsback Santiago Arias vrij voor Vermeer, waarna de Colombiaan beheerst afrondde: 2-1.

Het zwakke Feyenoord leek rijp voor meer tegentreffers, maar in plaats van door te jagen op de 3-1 liet PSV de tegenstander iets komen. Prompt volgden de eerste kansen voor Feyenoord. Basacikoglu dook tot twee keer toe gevaarlijk op voor het Eindhovense doel, maar doelman Jeroen Zoet voorkwam de gelijkmaker.

Niet veel later zwijnde PSV bij een vrije trap van Eljero Elia, die het hoofd van Dirk Kuijt bereikte. Via de aanvoerder en PSV-verdediger Nicolas Isimat-Mirin kwam de bal tegen de binnenkant van de paal.

De debuterende Elia, die in het veld was gekomen voor Immers, wilde voor meer aanvallende impulsen zorgen, maar juist hij zorgde ervoor dat PSV de wedstrijd in het slot kon gooien. De ervaren vleugelaanvaller tikte Pröpper aan in het eigen strafschopgebied, waarna scheidsrechter Björn Kuipers de bal op de stip legde.

Invaller Jürgen Locadia, die vorige week nog een transfer probeerde te forceren, ging achter de bal staan. Met een overtuigende strafschop besliste hij de topper definitief in Eindhovens voordeel: 3-1.