Ajax heeft zondag ook z'n vierde eredivisieduel in winst omgezet. De Amsterdammers rekenden in eigen huis soeverein af met een zwak verdedigend ADO Den Haag: 4-0.

Met twee treffers en een assist had Anwar El Ghazi een royaal aandeel in de zege. De buitenspeler voert na vier speelrondes met zes goals de topscorerslijst van de eredivisie aan. Ook Davy Klaassen en Joël Veltman lieten zich zondag fêteren als doelpuntenmaker.

Later op de dag kan Feyenoord het puntentotaal van Ajax evenaren. De Rotterdammers treden in Eindhoven aan tegen landskampioen PSV.

Het is pas de tweede keer in de historie dat Ajax zijn eerste vier eredivisiewedstrijden wint zonder ook maar één goal te incasseren. Eerder slaagden de Amsterdammers hier in het seizoen 1995/1996 in, onder Louis van Gaal.

Een smetje op de zege van Ajax was de blessure die Mitchell Dijks in de beginfase opliep. De linksback liet zich na zeven minuten vervangen door Nick Viergever. Dijks kampt met een spierblessure in de liesstreek.

Fundament

Ajax stortte het fundament voor de overwinning tussen de vijftiende en twintigste minuut. Het was El Ghazi die eerst doel trof met een laag schot. Zowel de afmaker als aangever Klaassen genoot hierbij veel ruimte.

Vijf minuten later waren de rollen omgedraaid: nu werd Klaassen bediend door El Ghazi. Opnieuw maakte de ADO Den Haag-verdediging het beide spelers niet heel lastig.

Video: Schaken hekelt verdedigende fouten ADO

Kopbal

Ajax zette in de lang niet uitverkochte Amsterdam Arena de jacht op de 3-0 in, maar had na ruim een half uur het geluk dat ADO Den Haag de marge niet verkleinde. Jasper Cillessen redde knap op een kopbal van Mike Havenaar.

Het bleek een korte oprisping van ADO, want na de hervatting was Ajax weer dominant. Nadat Daley Sinkgraven en Arek Milik verzuimden de score verder op te voeren, had Veltman in de 58e minuut wél succes met een kopbal uit een door Nemanja Gudelj genomen vrije trap. De verdediger werd hierbij geen strobreed in de weg gelegd.

Beloond

Ajax weigerde een tandje terug te schakelen en werd een kwartier voor tijd voor die instelling beloond. El Ghazi was het eindstation van een fraaie aanval met een hoofdrol voor Milik. ADO, dat ondanks de forse nederlaag middenmoter blijft, hield de schade verder beperkt.

Na de interlandperiode gaat Ajax op bezoek bij het in een crisis verkerende FC Twente, terwijl ADO Den Haag als gastheer van Heracles Almelo fungeert.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie