FC Utrecht heeft zaterdag tegen FC Groningen de eerste zege van dit eredivisieseizoen geboekt: 2-0. Excelsior was later op de avond met 3-0 te sterk voor De Graafschap. Heerenveen tegen PEC eindigde in 1-1.

Bart Ramselaar zette zijn ploeg in de eerste helft op voorsprong en pas in blessuretijd zorgde Timo Letschert voor de beslissing in De Galgenwaard. Utrecht heeft nu vijf punten uit vier wedstrijden, Groningen één punt minder.

De overwinning van FC Utrecht was verdiend. De thuisploeg was vanaf het begin sterker en had een klein halfuur nodig om op voorsprong te komen. Een overstapje van Haller op een steekpass van Sean Klaiber zette Bart Ramselaar alleen voor de keeper. Padt had het schot bijna, maar zag de bal toch achter zich in het doel caramboleren.

FC Groningen kon er weinig tegenover stellen en startte de tweede helft dan ook met twee wijzigingen. De deze week vastgelegde aanwinst Hedwiges Maduro kwam erin ten koste van Simon Tibbling en Danny Hoesen nam de plaats over van Lorenzo Burnet.

Veel veranderde er niet door die zet van trainer Erwin van de Looi. FC Utrecht bleef domineren en vooral na een uur spelen hing een beslissing in de lucht. Haller kopte hard naast op een voorzet van Louis Nganioni en even later krulde de Fransman net naast. 

Pas in blessuretijd viel de beslissing toen Letschert diep werd gestuurd en met een hard en hoog schot de Galgenwaard bevrijdde van spanning.

FC Utrecht-FC Groningen in beeld

Heerenveen-PEC

Heerenveen en PEC Zwolle maakten er zaterdag een aantrekkelijk duel van in het Abe Lenstra Stadion (1-1). De Friezen begonnen uitstekend. Binnen vijf minuten opende Sam Larsson de score met een fraai schot.

Na die soepele start van Heerenveen kwam PEC Zwolle na circa een half uur beter in de wedstrijd. Vooral op het middenveld was ineens veel meer sprake van evenwicht. Echte kansen kreeg de ploeg van trainer Ron Jans nauwelijks. Alleen spits Lars Veldwijk had in de eerste helft een serieuze mogelijkheid. Hij miste.

Meteen na de rust gaf PEC extra gas. Met Ryan Thomas als verse aanvaller zette de ploeg druk op de achterste linie van Heerenveen.

Wouter Marinus was dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot spatte op de lat uiteen. Die gelijkmaker kwam na bijna een kwartier alsnog. Op aangeven van Sheraldo Becker verschalkte Veldwijk doelman Erwin Mulder: 1-1.

Beide ploegen gingen vervolgens op jacht naar de volle winst. Over en weer waren er volop kansen de wedstrijd te beslissen. Veerman aan Friese kant en invaller Stef Nijland aan die van PEC Zwolle kregen mogelijkheden, maar misten de precisie.

Excelsior-De Graafschap

De Graafschap slaagde er zaterdag ook op bezoek bij Excelsior niet in het eerste punt van dit seizoen te pakken. De Rotterdammers scoorden na rust drie keer (3-0) en boekten zo net als FC Utrecht hun eerste zege van dit seizoen.

Aangezien beide clubs handhaving als doelstelling hebben, mocht de wedstrijd op Woudestein gezien worden als een vroeg degradatieduel. De Graafschap leek daarin het gretigst en had verreweg de meeste en beste kansen in de eerste helft. Jeroen Tesselaar raakte de paal, terwijl Alexander Bannink net naast kopt. Anderzijds was ook Jurgen Mattheij namens Excelsior dichtbij.

In de tweede helft waren de rollen duidelijk omgekeerd en kwam Excelsior al vroeg op voorsprong. Aanvoerder Sander Fischer kopte een vrije trap van Jeff Stans beheerst in de linkerhoek.

Een kwartiertje later verraste invaller Brandley Kuwas de Doetinchemse keeper Hidde Jurjus. Kuwas leek een voorzet te gaan geven, maar schoot plotseling met gevoel raak vanaf een meter of achttien.

Invaller Daryl van Mieghem maakte het feest voor de Rotterdammers compleet, door na slap verdedigen de 3-0 laag in de hoek te schieten.

Het programma en de stand in de eredivisie

Excelsior-De Graafschap in beeld