Ajax treft het Schotse Celtic, Fenerbahçe uit Turkije en het Noorse Molde FK in de groepsfase van de Europa League. Dat heeft de loting vrijdag uitgewezen.

AZ werd gekoppeld aan Athletic Bilbao uit Spanje, het Duitse FC Augsburg en Partizan Belgrado uit Servië.

Bekerwinnaar FC Groningen werd gekoppeld aan Olympique Marseille uit Frankrijk, het Portugese Sporting Braga en Slovan Liberec uit Tsjechië.

Ajax

In 2013-2014 speelde Ajax in de groepsfase van de Champions League ook al tegen Celtic, dat vorig seizoen kampioen werd in Schotland. 

De Amsterdammers wonnen thuis met 1-0 en verloor in Glasgow met 2-1. Met Fenerbahçe treft Ajax de ploeg van Robin van Persie. Ajax speelde alleen in 1968-1969 al eens in Europees verband tegen de ploeg uit de Aziatische zijde van Istanbul die vorig seizoen als tweede eindigde in de Turkse competitie.

Het Noorse Molde is nog onbekend terrein voor de Amsterdammers. De ploeg werd vorig jaar kampioen, maar staat dit seizoen na twintig wedstrijden zevende.

Ajax begint de pouelfase van de Europa League op 17 september met een thuiswedstrijd tegen Celtic. De zesde en laatste speelronde is op 10 december. Dan treden de Amsterdammers voor eigen publiek aan tegen Molde.

AZ

AZ trof de Baskische ploeg uit Bilbao nog nooit. Athletic Club werd vorig seizoen zevende in de Spaanse Primera Division.

Ook het FC Augsburg van Paul Verhaegh is voor de Alkmaarders logischerwijs een nog onbekende opponent, omdat de nummer vijf van de Duitse Bundesliga debuteert in Europa. Partizan Belgrado werd vorig jaar kampioen in Servië en speelde ook nog nooit tegen AZ.

De Alkmaarders spelen hun eerste wedstrijd op 17 september uit tegen Partizan Belgrado. Het laatste duel op 10 december is met Athletic Bilbao.

Groningen

FC Groningen treft bij Marseille de Nederlander Karim Rekik. Ook bij het Tsjechische Slovan Liberec treffen de Groningers een Nederlander; aanvaller Kevin Luckassen.

De afgelopen jaren ging het FC Groningen niet voor de wind in Europa. In 2006 ging de club nog vóór de groepsfase onderuit tegen Partizan Belgrado in de UEFA-Cup. Het jaar daarop strandde Groningen eveneens voor de groepsfase tegen Fiorentina.

Vorig seizoen vloog Groningen er in de tweede kwalificatieronde van de Europa League uit tegen Aberdeen.

De bekerwinnaar treft in het eerste pouleduel Olympique Marseille. Groningen speelt op 17 september thuis tegen de Fransen. De poulefase wordt op 10 december afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Sporting Braga.

Jablonec

Ajax en AZ bereikten donderdagavond de groepsfase door respectievelijk FK Jablonec en FC Astra uit te schakelen.

FC Groningen plaatste zich voor de groepsfase door vorig seizoen de KNVB-beker te winnen.