De kersverse bondscoach Danny Blind heeft Arjen Robben benoemd tot nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. Robben volgt Robin van Persie op, die nu reserve-captain is.

Dat maakte Blind vrijdag bekend toen hij zijn eerste selectie prijsgaf. Oranje speelt komende week tegen achtereenvolgens IJsland en Turkije in de kwalificatiereeks voor het EK 2016.

Het zijn de eerste wedstrijden met Blind als bondscoach op de bank nadat hij werd aangesteld als opvolger van Guus Hiddink.

Blind laat in een persbericht weten dat zijn keuze voor een nieuwe aanvoerder niet is gemaakt op basis van voetbaltechnische gronden. "En ook in de begeleiding en het coachen van medespelers doen Van Persie en Robben niet voor elkaar onder'', aldus de keuzeheer. 

''Maar het zijn twee verschillende persoonlijkheden. En ik heb op dit moment behoefte aan een aanvoerder die wat nadrukkelijker aanwezig is op het veld. Ik heb Robin gevraagd vice-captain te zijn en ben blij dat hij die rol heeft geaccepteerd.

Robben noemt zijn uitverkiezing "een grote eer". "En ik zal deze rol met veel trots en verantwoordelijkheid vervullen. Maar ik wil ook benadrukken dat we het juist met z'n allen moeten doen. We hebben tenslotte een gemeenschappelijk doel: het EK halen." 

Reactie Van Persie

Van Persie, die deze zomer Manchester United verliet voor Fenerbahçe en nog niet geheel topfit is, laat weten dat hij begrip heeft voor de keuze van Blind.

"Ik heb in een goed gesprek met de bondscoach aangegeven er begrip voor te hebben dat hij in dit nieuwe traject zijn eigen aanvoerder zou kiezen. En ik heb altijd al gezegd dat Arjen, ik en de andere jongens het samen deden, dus ook de rol van vice-aanvoerder zal ik met trots invullen."

"Ik vond en vind het een grote eer om voor het Nederlands elftal uit te komen en zal altijd alles blijven geven voor mijn land."