AZ heeft zich donderdagavond op overtuigende wijze geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. In Alkmaar werd het Roemeense FC Astra met 2-0 verslagen.

Op de zege van de ploeg van trainer John van den Brom viel niets af te dingen. Het 3-2 verlies van een week eerder in Roemenië werd daardoor weggepoetst.

Jop van der Linden en invaller Robert Mühren zorgden in de tweede helft voor de Alkmaarse doelputen. Door de kwalificatie van AZ zijn er dit seizoen drie Nederlandse clubs actief in de Europa League.

Eerder op de avond plaatste Ajax zich ten koste van FK Jablonec voor het hoofdtoernooi en bekerwinnaar FC Groningen was al zeker van deelname.

De loting voor de groepsfase is vrijdag om 13.00 uur in Monaco.

Van der Linden

De eerste kans van de wedstrijd tussen AZ en Astra was voor de Alkmaarders. Het harde schot van Markus Henriksen werd gepareerd door Silviu Lung, de doelman van Astra. Ook Van der Linden en Tom Haye waren dicht bij een treffer.

Ook na rust waren de beste mogelijkheden voor AZ. Doelman Lung bracht redding op schoten van Guus Hupperts en Mattias Johansson. Valerica Gaman kopte namens Astra net over het doel van AZ-doelman Sergio Rochet.

Met invallers Muamer Tankovic en Mühren ging AZ in het laatste kwartier vol op de aanval spelen. Niet veel later zorgde Van der Linden voor de openingstreffer uit een vrije trap, waarbij doelman Lung er niet goed uitzag.

Vlak daarna besliste Mühren het duel. Hij ontsnapte aan de buitenspelval en rondde koelbloedig af. Dat was de genadeklap voor Astra, dat er daarna niet meer in geloofde.