Ajax is er donderdagavond met moeite in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. In het uitduel met FK Jablonec werd het 0-0 en dat was voldoende na de 1-0 zege van een week eerder.

Ajax speelde ruim een half uur met een man minder na een rode kaart voor Riechedly Bazoer. Vlak daarvoor miste Jablonec een strafschop.

Later op de avond werd AZ de derde Nederlandse club in de Europa League door een 2-0 thuiszege op FC Astra. FC Groningen was als bekerwinnaar al zeker van deelname.

De loting voor de groepsfase van de Europa League vindt vrijdag om 13.00 uur plaats in Monaco.

Veltman

In een weinig opwindende eerste helft van het duel tussen Jablonec en Ajax kregen beide ploegen een vrij grote kans. Nermin Crnkic van Jablonec kwam gevaarlijk door, maar doelman Jasper Cillessen reageerde alert. Aan de andere kant raakte Joël Veltman de bal verkeerd in kansrijke positie.

Daarnaast waren er ook kleine mogelijkheden voor Arek Milik en Davy Klaassen, maar zij kwamen allebei niet tot een schot.

In de rust wisselde trainer Frank de Boer Daley Sinkgraven voor Viktor Fischer, maar dat veranderde aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Ajax bleef een licht overwicht houden, maar er gebeurde niet veel.

Bazoer

Dat veranderde toen Jablonec een strafschop mocht nemen na een handsbal van Jairo Riedewald. Jan Gregus zag de bal bij zijn inzet vanaf elf meter echter tegen de paal belanden.

Een minuut later moest Ajax verder met een man minder. Bazoer kreeg na een overtreding zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. In het vervolg van de tweede helft kregen beide ploegen nog grote kansen.

Mitchell Dijks raakte de paal en Viktor Fischer stuitte op de doelman van de Tsjechen. Bij een kans voor Jablonec hield Cillessen zijn ploeg met een knappe reflex op de been. Gescoord werd er niet meer.