AZ mist donderdagavond bij de belangrijke thuiswedstrijd tegen Astra Giurgiu in de Europa League de geblesseerde middenvelder Celso Ortiz.

Ook aanwinsten Rajko Brezancic (niet speelgerechtigd) en Alireza Jahanbakhsh (geblesseerd) zijn nog niet inzetbaar voor de ploeg van trainer John van den Brom.

AZ moet donderdag tegen Astra de 3-2-nederlaag van vorige week in Roemenië goedmaken om de poulefase van de Europa League te bereiken. Tegen de koploper van Roemenië kwam AZ vroeg op een 2-0 voorsprong, maar die comfortabele marge werd nog voor rust uit handen gegeven.

''We kregen drie goals tegen uit dode spelmomenten, dus daar moeten we nu beter op letten'', zei de trainer die daarom donderdag kiest voor mandekking in plaats van zonedekking.

''Het wordt lastig omdat we tegen een hele lepe tegenstander spelen die loert op balverlies en dat snel kan uitspelen. We moeten geconcentreerd op de nul spelen, want we zullen ook nu weer kansen krijgen om het benodigde doelpunt te maken.''

Ander niveau

Het bereiken van de poulefase is voor Van den Brom in meerdere opzichten belangrijk. ''Het is goed voor de ontwikkeling van de spelers om zes extra wedstrijden op een ander niveau te spelen, maar ook voor mij als trainer is het goed. Ook de club profiteert natuurlijk van zes Europese duels, ook financieel. En natuurlijk is het van belang voor het Nederlandse voetbal. Genoeg om voor te spelen.''

Tegenstander Astra hoopt ondertussen als waarschijnlijk enige Roemeense club het hoofdtoernooi te halen. Steaua Boekarest verloor thuis al met 3-0 van het Noorse Rosenborg.

''Ik vond de Europa League eigenlijk niet belangrijk'', zei Astra-trainer Marius Sumudica op AZ.nl. ''We hadden namelijk nooit verwacht zo ver te komen. Nu we West Ham hebben verslagen en zover zijn gekomen, gaan we ervoor.''