Bert van Marwijk gaat aan de slag als bondscoach van Saoedi-Arabië. De Nederlander heeft een contract voor een jaar getekend.

Dat meldt de voetbalbond van het land dinsdag via haar website. Volgens de bond van Saoedi-Arabië zal Van Marwijk zondag in Jeddah arriveren. Zijn eenjarige contract gaat op 1 september in.

De 63-jarige trainer moet het land op weg helpen naar het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland. Saoedi-Arabië is voor de WK-kwalificatie ingedeeld in een poule met vijf landen. De eerste wedstrijd, tegen Palestina, werd met 3-2 gewonnen. De groepswinnaars en de beste nummers twee van de acht poules plaatsen zich voor de volgende ronde.

Van Marwijk maakt op 3 september zijn debuut als bondscoach als de Saoedi's in Jeddah een WK-kwalificatiewedstrijd spelen tegen Oost-Timor. Daarna wachten voor hem in elk geval nog zes andere kwalificatieduels met Saoedi-Arabië.

Met zijn aanstelling treedt Van Marwijk in de voetsporen van Leo Beenhakker, Gerard van der Lem en Frank Rijkaard die in het verleden al bondscoach waren van Saoedi-Arabië.

Oranje

Van Marwijk was eerder bondscoach van het Nederlands elftal. Met Oranje werd hij in 2010 tweede op het WK in Zuid-Afrika na een 1-0 verlies tegen Spanje in de finale.

Ook was hij trainer van Fortuna Sittard, Feyenoord, Borussia Dortmund en Hamburger SV. Met Feyenoord legde hij in 2002 beslag op de UEFA Cup.

Bij HSV, tot dusver zijn laatste klus als hoofdtrainer, werd Van Marwijk in februari 2014 ontslagen na slechte resultaten. Sinds vorig seizoen is hij als adviseur aan Go Ahead Eagles verbonden, dat degradeerde uit de eredivisie.