Zijn naam werd al genoemd door assistent-bondscoach Marco van Basten, maar Ajax-verdediger Mitchell Dijks rekent nog niet op een plek in de voorselectie van het Nederlands elftal.

"Ik ga er niet van uit dat ik erbij zit, maar natuurlijk ga ik wel even kijken. Het is voor mij nu wat spannender dan anders", aldus Dijks over de voorselectie die vrijdagmiddag bekend wordt gemaakt.

De 22-jarige Noord-Hollander beseft dat hij een van de opties is voor de linksbackpositie van Oranje, zeker nu de geblesseerde PSV'er Jetro Willems de interlands tegen IJsland en Turkije aan zich voorbij moet laten gaan.

"Ik krijg de laatste tijd veel positieve berichten. In het begin was er nog twijfel. Moet die Dijks wel terug naar Ajax? Maar dat is weg en nu word ik dus zelfs aan Oranje gelinkt. Ik weet dat Van Basten mijn naam genoemd heeft. Heel mooi."

Dijks kent Van Basten nog van zijn verhuurperiode bij Heerenveen, waar de oud-spits destijds trainer was. "Toen ik vorig jaar bij Willem II speelde, kreeg ik ook nog weleens een berichtje van hem. De band is goed."

"Bij Heerenveen ging hij na de training nog weleens met me aan de slag. Dan pakte hij er bijvoorbeeld een kopgalg bij en werkten we aan mijn koptechniek. Zo heeft Van Basten me in veel opzichten beter gemaakt als speler."

Volwassener

Samen met bondscoach Danny Blind was Van Basten donderdag toeschouwer in de Arena, waar hij Dijks en Ajax met 1-0 zag winnen van Jablonec. De linksback denkt echter niet dat de bondscoaches onder de indruk zullen zijn geweest van het spel van de thuisploeg in het Europa League-duel.

"Het moet en kan veel beter. Maar we kwamen er voor rust moeilijk doorheen, ook omdat Jablonec stug speelde. Als je dan toch een keer in de zestien meter komt, moet je hem killen, maar dat gebeurde niet."

"Pas na de 1-0 in de tweede helft moest Jablonec wat komen en kwam er meer ruimte voor ons positiespel. Het werd iets beter, maar echt goed was het niet."

Plaatsing voor de groepsfase van de Europa League is volgens Dijks ook nog geen uitgemaakte zaak. "Het is nog lang niet gedaan. Het kan nog spannend worden volgende week in Tsjechië. Maar 1-0 is wel een aardig resultaat, het is belangrijk dat we geen goal tegen hebben gekregen."

"Wat dat betreft hebben we geleerd van de wedstrijden tegen Rapid Wien. We bleven geduldig spelen, ook toen er meer ruimte kwam na de 1-0. Daarin zijn we volwassener geworden."