Oud-doelman Jan van Grinsven moest dinsdagavond aan zijn eigen treffer denken toen hij ADO Den Haag-keeper Martin Hansen vlak voor tijd de 2-2 zag maken tegen PSV.

"Natuurlijk gingen de gedachten even terug, al is het inmiddels dertig jaar geleden. Ik vind het altijd leuk als een keeper scoort", zegt de 54-jarige Van Grinsven tegen NU.nl.

De huidige assistent-trainer van FC Den Bosch maakte in 1985 als doelman van de Bosschenaren kort voor tijd de 2-2 in de wedstrijd tegen Roda JC. Hij werd zo de eerste keeper die een velddoelpunt maakte in de eredivisie.

"Het was een intikker. Qua schoonheid is hij absoluut niet te vergelijken met de hakbal van Hansen. Mijn doelpunt was een mager zesje, die van Hansen een dikke negen."

"Je moet ook een beetje geluk hebben op zo'n moment. De bal kwam via de paal voor mijn voeten en ik dacht: deze moet erin. Als onze spits zo'n kans zou missen was ik gek geworden. Gelukkig mikte ik raak."

Chaos

Van Grinsven raadt het iedere keeper aan om mee naar voren te gaan je als je vlak voor tijd met één doelpunt achter staat. "Tegenwoordig is alles uitgekristalliseerd bij dode spelmomenten. Iedereen weet wie hij moet dekken."

"Maar niemand weet wie de keeper moet oppakken. Dat is het geheim van scoren als keeper. Je moet zorgen voor chaos en veel geluk hebben. Bij FC Den Bosch kunnen we het dit seizoen ook weer proberen."

Van Grinsven zelf heeft het in de jaren na zijn doelpunt ook nog vaker geprobeerd. In de statistieken staat zelfs dat hij in het seizoen 1991/1992 nóg een eredivisiegoal gemaakt heeft voor FC Den Bosch, maar dat is niet waar.

"Iemand heeft dat een keer opgeschreven en daarna is het eigen leven gaan leiden. Maar die tweede goal is er nooit geweest. Tegen Haarlem kreeg ik nog wel een keer een enorme kans, ik kopte voorlangs."

Brief

Het doelpunt tegen Roda JC bleef daardoor het meest bijzondere moment uit de loopbaan van Van Grinsven. De 'Sliert van de Vliert', zoals zijn bijnaam luidde, genoot dertig jaar geleden van alles wat er na het doelpunt op hem af kwam.

"De goal van Hansen gaat nu de wereld over en ik kreeg ook aardig wat media-aandacht. Er waren zelfs Nederlanders in Australië die een brief naar me stuurden. Echt ontzettend leuk."

"Maar je moet niet te lang van zo'n doelpunt genieten, je blijft een keeper. Gelukkig zei Hansen ook meteen dat hij gewoon op zijn keeperskwaliteiten beoordeeld wil worden. Dat blijft het belangrijkste."

Bekijk de beelden van het doelpunt van Van Grinsven