ADO Den Haag-doelman Martin Hansen is door zijn doelpunt dinsdagavond tegen PSV de twaalfde keeper die gescoord heeft in de eredivisie.

Acht van zijn voorgangers scoorden uit een penalty en drie maakten net als Hansen een veldoelpunt. De 25-jarige Deen hakte ADO in het Kyocera Stadion vlak voor tijd naar een 2-2 gelijkspel.

Dré Saris van BVV was in 1958 de eerste doelman die een strafschop benutte in de eredivisie. De keeper die het vaakste scoorde was Nico van Zoghel, die in de jaren zestig voor Go Ahead en DOS liefst zeven keer trefzeker was vanaf de penaltystip.

Ook Harry Schellekens (vijf keer voor FC Groningen), Tonny van Leeuwen (twee keer voor GVAV), Jan Nijhuis (één keer voor SC Enschede), Frans Hoek (één keer voor FC Volendam), Wim de Ron (één keer voor SC  Cambuur) en Edwin van der Sar (één keer voor Ajax) schoten een strafschop raak.

Overigens miste Van der Sar ook een keer van vanaf elf meter. In 1995 zag de Ajax-doelman zijn poging gekeerd worden in de wedstrijd tegen Sparta (8-0).

Pieckenhagen

De drie keepers die net als Hansen een veldoelpunt maakten zijn Jan van Grinsven van FC Den Bosch, de Duitser Martin Pieckenhagen namens Heracles Almelo en Erik Cummins voor Go Ahead Eagles.

Van Grinsven tikte in 1985 voor de Bosschenaren vlak voor tijd de 2-2 binnen tegen Roda JC, Pieckenhagen maakte in 2005 voor de Almeloërs uit een corner de 2-2 tegen AZ en Cummins was vorig jaar trefzeker tegen Excelsior.

De doelman van Go Ahead Eagles schoot onbedoeld raak met een lange pass vanuit zijn eigen strafschopgebied. De Deventenaren verloren het duel met 3-2 van de Rotterdammers.