Trainer John van den Brom was donderdagavond erg tevreden met het feit dat AZ zich ten koste van Istanbul Basaksehir plaatste voor de play-offs van de Europa League. 

''Ik ben blij met de overwinning en vooral met de manier waarop deze tot stand kwam", zei Van den Brom. "Als trainer kan ik extra genieten van de volwassen manier waarop we gespeeld hebben, met veel rust aan de bal."

De formatie uit Alkmaar zegevierde met 2-1 in Istanbul, na de 2-0 van vorige week voor eigen publiek. Het resultaat in Istanbul was dus ruimschoots genoeg om de vierde en laatste voorronde te bereiken.

Een knappe prestatie van AZ, dat afgelopen zomer nog veel belangrijke spelers kwijtraakte. Onder anderen Nemanja Gudelj, Simon Poulsen, Steven Berghuis en Aron Jóhannsson vertrokken uit Alkmaar. Van den Brom is dan ook blij om te zien dat zijn ploeg het ook zonder die spelers kan.

"We hebben echt als team gespeeld. Het is heel leuk om te zien dat zo veel zelf opgeleide spelers een belangrijke rol speelden, zoals bij het tweede doelpunt. En dan ook nog Achille Vaarnold die zijn debuut maakte. Het was een mooie avond in Istanbul."

AZ weet vrijdag welke club het in de play-offs van de Europa league treft. De winnaar over twee duels kwalificeert zich voor de groepsfase.