AZ heeft donderdagavond de vierde en laatste voorronde van de Europa League bereikt. De ploeg uit Alkmaar won de return op bezoek bij Istanbul Basaksehir met 2-1.

Na de 2-0 zege van AZ in de heenwedstrijd was dat resultaat ruimschoots genoeg voor een plek in de vierde voorronde.

Markus Henriksen tekende voor de openingstreffer in Turkije. Vlak voor rust maakte de thuisploeg gelijk. Joris van Overeem schoot een kwartier voor tijd de beslissende 2-1 binnen. 

Trainer John van den Brom begon de return met hetzelfde elftal als vorige week in Alkmaar. Op de bank ontbrak dit keer spits Aron Jóhannsson, die is verkocht aan Werder Bremen.

Istanbul Basaksehir stond voor een lastige opgave en begon daarom met aanvallende intenties aan de wedstrijd. AZ stond in de beginfase dan ook even onder druk, maar dat leidde niet tot hele grote kansen.

AZ kwam juist op voorsprong in een voornamelijk leeg stadion. Een corner van Dabney Dos Santos werd slecht uitverdedigd, waarna Henriksen na 21 minuten spelen kon aanleggen voor de openingstreffer: 1-0. De Noor zette zo een kroon op zijn honderdste officiële wedstrijd voor AZ.

Vier doelpunten

Door dat doelpunt van Henriksen zat AZ bovendien al snel op rozen. Istanbul Basaksehir had namelijk nog vier doelpunten nodig om de Alkmaarders uit te schakelen. 

Toch gaf de thuisploeg niet op. Vijf minuten voor rust ontsnapte AZ aan de gelijkmaker, toen Jop van der Linden een bal ongelukkig op de punt van zijn schoen kreeg en daarmee bijna zijn eigen doelman verschalkte. De bal belandde uiteindelijk op de lat.

Die 1-1 kwam er in de eerste helft alsnog. Doka Madureira rondde een knappe loopactie af met een mooi afstandsschot, die buiten bereik van Sergio Rochet in het doel belandde. 

Tweede helft

Na rust zette Istanbul Basaksehir nog wel aan, wat resulteerde in een bal op de paal via Sokol Cikalleshi.

AZ ging echter beter met de kansen om en kwam een kwartier voor tijd weer op voorsprong via Van Overeem. Die zege kwam in de slotfase nog even in gevaar nadat Cikalleshi opnieuw de paal raakte, maar het bleef bij 2-1.

De vierde voorronde van de Europa League wordt op 20 en 27 augustus afgewerkt. AZ begint zondagmiddag eerst aan het nieuwe seizoen in de eredivisie met een thuiswedstrijd tegen Ajax.