Op basis van de statistieken kunnen Ajax en Feyenoord optimistisch toeleven naar de eerste speelronde van komend weekeinde. Beide clubs lieten in het recente verleden nauwelijks steken vallen bij de eredivisiestart.

Uit de afgelopen twintig openingsduels haalde Ajax 51 van de maximale 60 punten, hetgeen neerkomt op een moyenne van 2,55 punten per wedstrijd. In de voorbije twee decennia verloren de Amsterdammers alleen in 2008 de openingswedstrijd, toen Willem II te sterk bleek.

Feyenoord behaalde in dezelfde periode 49 punten, goed voor een gemiddelde van 2,45. In 2006, 2008 en 2013 gingen de Rotterdammers onderuit in de eerste speelronde.

PSV blijft relatief ver achter met een moyenne van 2,05. Dat komt niet alleen door nederlagen in 2000, 2011 en 2012, maar ook door een reeks remises.

Van de clubs die minimaal vijftien van de afgelopen twintig seizoenen in de eredivisie uitkwamen, presteerde FC Utrecht het zwakst in openingsduels.

De ploeg uit de Domstad pakte niet meer dan negentien punten in twintig wedstrijden. Met een gemiddelde van 0,95 punt per wedstrijd heeft Utrecht een slechtere balans dan Roda JC (1,26) en sc Heerenveen (1,30).

FC Utrecht treedt zaterdag in De Kuip aan tegen Feyenoord, Ajax begint een dag later met een uitwedstrijd tegen AZ.

Het duel tussen ADO Den Haag en PSV van zaterdag is uitgesteld wegens de politiestaking.