Eljero Elia tekende donderdag een contract voor twee jaar bij Feyenoord. De 28-jarige aanvaller bood zich opvallend genoeg zelf aan bij de Rotterdammers.

"Ze waren een beetje verbaasd dat ik zelf aangaf dat ik bij Feyenoord wilde spelen", laat Elia aan Voetbal International weten.

De Hagenaar was er vervolgens snel uit met de stadionclub. De deal is uiteindelijk in slechts drie dagen tot stand gekomen. Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards was belangrijk in de keuze van Elia.

"Kazim was eigenlijk degene die me er over deed nadenken. Wij kwamen elkaar deze zomer tegen in Dubai. Ik was op huwelijksreis en Kazim zei tegen me: waarom kom je niet bij Feyenoord spelen? Wij hebben je nodig. Die opmerking is altijd blijven hangen."

Elia komt transfervrij over van Werder Bremen. Ook Southampton, waarvoor hij het afgelopen jaar op huurbasis speelde, was een serieuze optie. 

"Aanvankelijk heb ik heel lang gewacht op Southampton. Het probleem was dat Werder Bremen in het begin gewoon vasthield aan de vaste afkoopsom van 5,5 miljoen die als clausule in mijn contract was opgenomen."

Saudi-Arabië

De 28-voudig international keek vorige week nog rond in Saudi-Arabië. "Ik had een aanbieding van een club die me dolgraag wilde hebben. Ik kon bij die club vier miljoen netto verdienen. Ik ben er geweest, heb er diep over nagedacht en besloot het toch niet te doen."

"Zoiets past gewoon niet bij me. Waarom word je profvoetballer? Omdat je in mooie stadions wil spelen voor heel veel toeschouwers.  Zo dacht ik er over als klein jongetje en nu nog steeds. Toen ik terug kwam zei ik tegen mijn zaakwaarnemer Rodger Linse: ik wil bij Feyenoord spelen. Neem maar contact op."

Elia is naar eigen zeggen nog niet wedstrijdfit. "Dat weet ik uit ervaring. Verder ben ik superfit. De afgelopen maanden heb ik één tot twee keer per dag getraind. Ik heb ook een performance-trainer in de arm genomen, omdat ik er vanuit ging dat er elk moment een club kon komen."