De scheidrechters in de eredivisie moeten komend seizoen nog scherper gaan letten op vermeende 'enkeltrappen' en daar hard tegen optreden.

Dat is een van de richtlijnen van de arbitrage. Volgens Dick van Egmond, scheidsrechtersbaas van de KNVB, ontgaat zo'n zware overtreding nog te vaak de scheidsrechter.

"Het gaat om een actie waarbij een speler bewust op de enkel van een tegenstander stapt of trapt. We hebben op dit soort overtredingen de laatste jaren al vaker de nadruk gelegd, maar het gaat nog te vaak fout. Het moet bestraft worden met rood, al is het voor een scheidsrechter vaak moeilijk waar te nemen."

Naast de scheidsrechters er nogmaals op te wijzen heeft de KNVB er daarom bij de spelers op aangedrongen niet meer bewust op iemands enkel te stappen. "We hebben het bij clubs gepresenteerd aan de hand van voorbeelden. Bij zo'n overtreding is de kans op ernstig letsel groot. Spelers moeten het niet doen."

Minder kaarten

Hoewel zulke overtredingen volgens de KNVB nog te vaak begaan worden, is er volgens Van Egmond wel een positieve trend zichtbaar als het gaat om het gedrag van spelers op het veld.

"De scheidsrechters ervaren dat er steeds minder en ook minder heftig geprotesteerd wordt. Er worden daar ook minder gele kaarten voor gegeven."

Ook in zijn totaliteit neemt het aantal kaarten af in de eredivisie. " Zes jaar geleden waren er nog 46 rode kaarten, afgelopen seizoen waren dat er slechts dertig. En het aantal gele kaarten daalde van gemiddeld 3,5 per wedstrijd naar 2,9."

"Uiteraard is het geen doel op zich om minder kaarten te trekken. Als een kaart nodig is, moet die gegeven worden. Maar het is wel een positieve ontwikkeling dat er blijkbaar steeds minder kaarten nodig zijn om een wedstrijd goed te kunnen leiden."