Viktor Fischer vindt dat een gebrek aan ervaring er mede voor heeft gezorgd dat Ajax dinsdag door Rapid Wien werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League.

"Het lag aan persoonlijke fouten. Ik durf wel te zeggen domme fouten. En jeugdigheid", aldus de 21-jarige aanvaller tegen NU.nl.

Ajax verloor in de Arena met 3-2 van de Oostenrijkers, nadat vorige week in Wenen met 2-2 gelijk was gespeeld. In de heenwedstrijd stelde trainer Frank de Boer al het jongste Ajax ooit op in Europees verband en dinsdag lag de gemiddelde leeftijd nog lager.

"Op dit moment kun je ook zeggen dat Ajax te jong is", vindt Fischer. "Zeker in dit soort Europese wedstrijden moeten we slimmer spelen en dat heeft ook met ervaring te maken."

"We stonden er vooraf nog heel goed voor, ik had er ook alle vertrouwen in dat het goed zou komen. De opdracht was om gewoon ons eigen spel te spelen en dat deden we ook bij vlagen. Maar de opdracht was ook om de fouten van vorige week uit het spel te halen. En dat is niet gelukt."

Vooraf zei De Boer dat dit de belangrijkste wedstrijden van het seizoen waren. Die zijn verloren. Wat nu?
"Er komt altijd weer een belangrijke wedstrijd. Nu wordt zondag de wedstrijd tegen AZ heel belangrijk, zo moet je het zien."

Maar als je zondag verliest kun je dat in de rest van de competitie nog herstellen. Nu mis je definitief de Champions League.
"Ja, en dat komt ook heel hard aan. De Champions League is het mooiste clubtoernooi dat er is en dat we dat missen is een drama. Maar goed, het kan nog steeds een mooi seizoen worden. Alleen niet in de Champions League."

Na vijf jaar ontbreken jullie in de Champions League. Wat zegt dat over het huidige Ajax?
"Dat vind ik lastig. Ik heb gemengde gevoelens, want ik denk dat je ook hebt kunnen zien dat we heel veel talent hebben. Er zit heel veel kwaliteit in dit elftal. Alleen moeten we ervoor zorgen dat we die domme fouten niet meer maken. We moeten leren, we moeten ervaring opdoen. Maar dat kan dus niet in de Champions League dit seizoen. En dat is vreselijk."

Je kunt ook zeggen dat je niets in de Champions League te zoeken hebt als je niet van een club als Rapid Wien kunt winnen.
"Ja, dat is zo. En het gebeurt niet eens in de laatste voorronde. Maar wat overheerst is dat we het zelf verknald hebben door domme fouten en dan mag je daar wel van balen. Alleen niet te lang. We moeten ons nu maar op de eredivisie en de Europa League richten."