Frank de Boer was dinsdag na de uitschakeling van Ajax in de voorronde van de Champions League zichtbaar teleurgesteld. De trainer zag zijn ploeg tegen Rapid Wien vervallen in oude fouten.

"Dit is echt een verschrikkelijke domper. We hebben een lesje in effectiviteit gehad", aldus De Boer op de persconferentie na de 3-2 nederlaag in de Arena.

"Rapid is efficiënt met de kansen omgesprongen, terwijl wij fouten maken die we niet meer mogen maken. Als je daardoor wordt uitgeschakeld is dat heel zuur."

Na de 2-2 vorige week in Wenen kwam Ajax in de Arena voor rust al op een 2-0 achterstand. Voorafgaand aan de 1-0 leed Daley Sinkgraven onnodig balverlies en ook bij de tweede Oostenrijkse treffer zag de defensie van de Amsterdammers er niet goed uit.

"We moeten maar eens beseffen dat je de bal soms een hijs moet geven in plaats van het voetballend te willen oplossen", erkende De Boer.

"Even niet ons spelletje spelen, maar rücksichtslos zijn. Dan geeft je Rapid het gevoel dat er niets te halen valt. Nu voelden ze dat wel. En als ze voor komen kunnen ze hun favoriete spelletje gaan spelen."

Bekijk de reactie van De Boer:

Va-banque

Toch kwam Ajax na rust nog terug tot 2-2. De Boer: "Milik maakte een schitterende goal en daarna gingen we va-banque spelen. Dat werd ook beloond alleen gaven we het meteen daarna weer weg."

De Boer vond dat hij die derde Oostenrijkse treffer zichzelf ook mocht aanrekenen, omdat hij na de gelijkmaker met invaller Yaya Sanogo als extra spits vasthield aan de aanvallende tactiek.

"We hadden op de rem kunnen trappen door op het middenveld meteen met de punt naar achteren te gaan spelen. Die positie was nu niet goed bezet en mede daardoor viel ook de 3-2. Dat is heel zuur."

Dat Ajax door de nederlaag na vijf jaar niet zal uitkomen in het hoofdtoernooi van de Champions League noemde de Boer "heel sneu".

"Maar de Europa League is ook heel belangrijk voor onze spelers. En we moeten niet doen alsof we met anderhalf been in de Champions League hadden gestaan als we gewonnen hadden. We hadden nog een ronde moeten overleven. Maar de teleurstelling is wel heel groot."