Het fluiten van de EK-finale volgend jaar zomer in Frankrijk is het doel van arbiter Björn Kuipers voor komend seizoen.

"Het zou fantastisch zijn als ik over een jaar kan zeggen dat ik een prachtige EK-finale heb gefloten", aldus Kuipers dinsdag bij de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst van de KNVB in Zeist.

"De EK-finale is het ultieme doel. Ik ben een sportman, dat wil ik bereiken. Maar laten we niet te ver op de zaken vooruit lopen. Eerst maar het belletje van de UEFA in december afwachten. Dan hoor ik of we geplaatst zijn. En dan wil ik zo ver mogelijk komen op het EK."

Ondanks de ambitieuze doelstelling is Kuipers niet helemaal tevreden over het afgelopen seizoen. De 42-jarige arbiter spreekt van "een tussenjaar".

"Sinds we in 2009 met team Kuipers op de elitelijst terecht zijn gekomen, waren we elk jaar actief op een groot toernooi of in een finale. Tot dit jaar. Dat is natuurlijk niet mijn eigen beslissing geweest. En dat is jammer, maar zo'n jaar kan er een keer tussen zitten."

Einde oefening

De meest in het oog springende wedstrijd van Kuipers afgelopen seizoen was het achtste finaleduel van de Champions League tussen Chelsea en Paris Saint-Germain waarin hij PSG-aanvaller Zlatan Ibrahimovic een discutabele rode kaart gaf.

"Dat was een bijzonder moeilijke wedstrijd. En als je dan cruciale momenten verkeerd beoordeelt, is het einde oefening. Net als bij clubs lig je er dan uit. In eerdere jaren is dat niet gebeurd, afgelopen seizoen wel. En dat kan een keer, al is het wel teleurstellend."

De komende jaren wil Kuipers dan ook niet meer zo'n "tussenjaar" hebben. Hij heeft ook nog maar drie internationale seizoenen te gaan, omdat hij in 2018 de internationale leeftijdsgrens van 45 jaar overschrijdt.

"Die leeftijdsgrens wordt misschien nog iets opgetrokken, maar in principe is het na 2018 klaar. En dan wil ik afsluiten met een WK. Na het EK is dat het tweede grote doel. Ik wil nog één keer een WK meemaken."

Euforie

In 2014 in Brazilië leidde Kuipers met zijn vaste assistenten al drie WK-duels. Hij was ook een kanshebber voor de finale, maar omdat Oranje tot de halve finales kwam was dat niet meer mogelijk.

"In Brazilië waren we zo dicht bij het fluiten van de finale. Ik merkte dat de FIFA tevreden was. Mijn team en ik hebben drie grote wedstrijden geleid met goede beslissingen op cruciale momenten, maar Oranje dwarsboomde onze koers."

"Ik heb altijd gezegd dat ik graag een stap opzij doe voor Oranje, omdat ik weet hoe groot de euforie is in het land. Maar ik merkte aan de berichten ook dat het land trots was dat een Nederlandse scheidsrechter absolute topwedstrijden mocht fluiten."

"Na dat WK wist ik ook dat ik er in 2018 weer graag bij wilde zijn. Het kan een mooi einde worden, al stop ik dan waarschijnlijk nog niet als scheidsrechter. Omdat de leeftijdsgrens in de eredivisie hoger is kan ik na 2018 nationaal gewoon doorgaan. Het is dus veel te vroeg om over het einde van mijn loopbaan te praten."