Aron Johannsson vertrekt zo goed als zeker van AZ naar Werder Bremen.

De club uit Alkmaar is akkoord met de Bundesliga-club over een transfersom van naar verluidt vijf miljoen euro voor de 24-jarige spits, meldt het dinsdag op haar website.

Johannsson, die nog een verbintenis tot medio 2018 had bij AZ, moet nog tot persoonlijke overeenstemming komen met de Duitsers. Naar verwachting tekent de Amerikaans international een meerjarig contract.

Werder Bremen eindigde vorig seizoen als tiende in de Bundesliga. De club werd vijf keer kampioen van Duitsland, waarvan de laatste keer in 2004.

In de winterstop van het seizoen 2012/2013 streek Johannsson neer bij AZ, dat hem overnam van het Deense Aarhus. In Alkmaar speelde hij 58 eredivisieduels, waarin hij 29 keer scoorde.

AZ heeft met Vincent Janssen al een vervanger in huis voor Johannsson. De jeugdinternational kwam deze zomer over van Almere City FC.

Eenvoudige keuze

Hoewel Johannsson AZ met pijn in het hart verlaat, hoefde hij er niet lang over na te denken toen hij hoorde dat Werder Bremen hem wilde inlijven.

"Toen ze zich eenmaal meldden, was het voor mij een eenvoudige keuze om het te doen", aldus de spits. "Het is voor mij een stap hogerop."

"Ik kijk terug op een leerzame en mooie periode. Vlak nadat ik tekende wonnen we de beker, we hebben mooie wedstrijden gehad in de Europa League en vorig seizoen eindigden we als derde in de eredivisie."

Uitstekende deal

Volgens directeur voetbalzaken Earnest Stewart kwamen AZ en Werder vrij snel tot een overeenkomst over de overgang van Johannsson.

"Ze wilden Aron echt heel graag hebben en dat hebben ze in alles laten blijken. Bij AZ stellen wij van tevoren prijzen vast en daar hebben zij aan voldaan. Wat dat betreft is het een uitstekende deal."

Volgens Stewart is het jammer dat AZ een goede speler verliest, maar hij bekijkt het vertrek van de Amerikaan vooral op een positieve manier.

"Wij voldoen aan hetgeen we hier heel graag willen. We halen spelers op een bepaalde leeftijd hier naartoe en laten ze zich ontwikkelen om ze vervolgens een volgende stap in hun carrière te laten maken."

Stewart gaf aan dat AZ zich in de komende weken nog richt op versterking op de rechtsbackpositie. Mattias Johansson, die momenteel rechts achterin speelt, vertrekt mogelijk ook nog uit Alkmaar.