De KNVB gaat in september beginnen met het opleiden van de zogeheten video-assistenten, die de scheidsrechter op het veld moet gaan adviseren.

''Door nu alvast video-assistenten op te leiden kunnen we direct beginnen wanneer de FIFA toestemming geeft'', zei Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, dinsdag op de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst van de bond in Zeist.

De bond wilde vorig jaar al beginnen met het testen van video-scheidsrechters tijdens wedstrijden in het KNVB-bekertoernooi, maar dat voorstel werd in februari verworpen tijdens een bijeenkomst van spelregelcommissie IFAB en de FIFA.

In oktober vergaderen de FIFA en de IFAB opnieuw, maar De Jong acht de kans klein dat dan alsnog toestemming wordt gegeven. "Dat heeft ook te maken met het feit dat er een nieuwe FIFA-voorzitter komt. Ik verwacht niet dat zo'n groot besluit nog onder de oude voorzitter genomen wordt. Ondertussen blijven we doorgaan met de lobby."

"De kans dat er bij de vergadering in maart 2016 wel toestemming komt acht ik groter. In dat geval zullen we waarschijnlijk in het seizoen 2016/2017 'live' gaan testen in het bekertoernooi."

990 beslissingen

De KNVB wil de video-assistent alleen inschakelen bij wedstrijdbepalende momenten als (mogelijke) strafschoppen, rode kaarten en doelpunten. De afgelopen twee jaar werd dat ook al getest, maar daarbij stond de video-arbiter nog niet in contact met de scheidsrechter op het veld.

In 22 duels waar afgelopen seizoen proef werd gedraaid telde de bond 990 arbitrale beslissingen, waarvan er 24 direct bepalend waren voor het scoreverloop. Zeven daarvan werden gecorrigeerd door de videoscheids.

De Jong: ''En uit die testen bleek ook dat het gemiddeld maar acht seconden duurt om de scheidsrechter te adviseren. Het werkt dus amper vertragend. Video is de toekomst."

Doellijntechnologie

In afwachting van toestemming van de FIFA blijft de KNVB komend seizoen in de slotfase van het KNVB-bekertoernooi en de play-offs gebruik maken van de vijfde en zesde assistent op de achterlijn.

Ook zal er voor de winterstop doellijntechnologie zijn in de Amsterdam Arena. Na de winterstop wordt dat verplaatst naar De Kuip. Vorig seizoen was dat ook al het geval. De KNVB onderzoekt nog of het mogelijk is om alle eredivisiestadions van doellijntechnologie te voorzien.

De Jong: "In de Premier League, de Bundesliga, de Serie en de Ligue 1 is dat al het geval. We moeten kijken of we dat ook in de eredivisie financieel rond kunnen krijgen."