De KNVB houdt er "serieus rekening mee" dat verschillende eredivisieduels komend weekend geen doorgang kunnen vinden door de aangekondigde politieacties. De bond gaat daarom met burgemeesters en clubs overleggen over alternatieve speeldata.

"Zonder op dit moment in detail te treden, zien wij mogelijkheden om de wedstrijden volgende week, doordeweeks, in te halen", zegt operationeel directeur Gijs de Jong maandag in een persbericht van de KNVB.

"Met name voor de fans en clubs is het vervelend dat het zover komt. Ook wij balen daarvan, want net als iedereen kijken we uit naar het moment dat de bal weer rolt in de eredivisie."

De gemeente Den Haag meldde eerder op de dag dat ADO Den Haag-PSV op zaterdag niet door kan gaan als de aangekondigde werkonderbrekingen van de politie doorgaan.

Verschillende gemeenten laten weten later op maandag of dinsdag een besluit te nemen over het wel of niet doorgaan van de wedstrijden uit het openingsweekend van de eredivisie. Onder meer AZ-Ajax en FC Groningen-FC Twente staan op het programma. Feyenoord-FC Utrecht gaat op zaterdag sowieso door.

Onwenselijk

De KNVB wil eventueel verboden duels zo snel mogelijk inhalen, zodat de wedstrijden "zoveel mogelijk onder gelijke omstandigheden gespeeld worden als op de oorspronkelijke datum".

"We hopen op medewerking van de burgemeesters en de politie, want anders krijgen we zeer onwenselijke situaties. Bijvoorbeeld dat wedstrijden op supportersonvriendelijke tijdstippen gespeeld moeten worden, zoals op een woensdagmiddag", aldus De Jong.

"Bovendien moeten we dan afwijken van onze sportieve uitgangspunten die we gebruiken bij het maken van het competitieprogramma."

Cao

De politiebonden maakten donderdag bekend dat het personeel gaat staken tijdens de eerste speelronde in de eredivisie als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Het is volgens de bonden aan de burgemeesters van de speelsteden om af te wegen of het verantwoord is om een wedstrijd toch door te laten gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.