Alireza Jahanbakhsh vertrekt van NEC naar AZ. De 21-jarige aanvaller moet dinsdag alleen nog een medische keuring doorstaan in Alkmaar.

AZ meldt maandag op de clubsite dat het zowel met de speler als met NEC een mondeling akkoord heeft bereikt over de transfer. Jahanbakhsh gaat voor vijf jaar tekenen bij de nummer drie van de eredivisie van vorig seizoen.

De Iraniër had afgelopen seizoen met twaalf goals en zeventien assists een belangrijk aandeel in de promotie van NEC naar de eredivisie. Het leverde hem de titel van beste speler van de Jupiler League op.

De 15-voudig international van Iran, die actief was op het WK van 2014, stapte twee jaar geleden van Damash Gilan in zijn vaderland over naar NEC. In zijn eerste seizoen kon hij ondanks vijf goals in 29 duels degradatie uit de eredivisie niet voorkomen.

"Alireza was de nummer één op ons lijstje", aldus technisch directeur van AZ Earnest Stewart. "We moesten alleen wachten op de mogelijkheid om te investeren. Het is heel fijn dat het nu rond is gekomen."

Berghuis

AZ raakte eerder deze zomer buitenspeler Steven Berghuis kwijt aan Watford, nadat het ook al basisspelers Esteban (nog niet bekend), Nemanja Gudelj (Ajax), Wesley Hoedt (Lazio) en Simon Poulsen (PSV) zag vertrekken.

De Noord-Hollanders trokken zelf onder anderen Gino Coutinho (Excelsior), Vincent Janssen (Almere City FC) en Jop van der Linden (Go Ahead Eagles) aan.

De club van coach John van den Brom maakter eerder op maandag bekend dat het een bod van Werder Bremen op spits Aron Johannsson heeft geweigerd.