Viktor Fischer is fysiek gezien in staat om dinsdagavond met Ajax te beginnen aan het duel in de derde voorronde van de Champions League met Rapid Wien.

Dat meldde trainer Frank de Boer van de Amsterdammers maandag op een persconferentie in de aanloop naar de wedstrijd in de Amsterdam Arena.

Fischer begon afgelopen week in de eerste ontmoeting nog op de bank omdat hij herstellende was van diverse pijntjes. De Deense aanvaller loste in de 74e minuut Anwar El Ghazi af.

"Hij zou zestig minuten zeker aankunnen. Hij is bereid om te beginnen. Maar dat is hij altijd", aldus De Boer, die in Wenen begon met Daley Sinkgraven 'hangend' op links.

De Boer liet wel doorschemeren dat hij weinig zal sleutelen aan zijn basisformatie. "Ik zie eigenlijk weinig reden om veel te veranderen."

Ajax moest afgelopen week met een 2-2 gelijkspel genoegen nemen ondanks een 2-0 voorsprong. Bovendien speelden de Amsterdammers een half uur met een man meer.

"In Wenen ging de intensiteit in ons spel na zeventig minuten omlaag. Dat heeft ook te maken met de voorbereiding. We hebben het duel goed besproken. Bijvoorbeeld welke keuzes er moeten worden gemaakt bij het spelen tegen tien man. Een jeugdig team heeft meer sturing nodig dan een ervaren ploeg."

Ajax startte de eerste wedstrijd tegen Rapid met de jongste ploeg ooit in een Europees duel. "Dat kan gebeuren als je over exceptionele talenten beschikt", verklaarde De Boer, die ervaren spelers als John Heitinga en Lasse Schöne voorlopig op de bank houdt.

Video: Fischer kan starten tegen Rapid Wien

Cillessen

Jasper Cillessen, die helemaal is hersteld van zijn kuitblessure en maandag pijnvrij trainde, hoopt dat Ajax in elk geval scherp verdedigt.

"We moeten zorgen dat we geen tegengoal krijgen, dan zijn we in elk geval door", vertelde de doelman.

Ajax heeft aan een zege of een 0-0 of 1-1 gelijkspel genoeg om de play-offronde in de Champions League te bereiken.

De aftrap in Amsterdam is om 20.15 uur.

Ajax-Rapid Wien wordt live uitgezonden op NU.nl en SBS6. Bekijkt u dit bericht in onze Android-, iPhone- of iPad-app en wilt u een melding ontvangen zodra de opstellingen van Ajax en Rapid Wien bekend zijn? Klik dan op de filter Champions League Ajax en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.