Phillip Cocu was zondag blij met winst van de Johan Cruijff Schaal, maar de PSV-coach wilde na afloop van het duel met FC Groningen (3-0) niet stellen dat zijn ploeg helemaal klaar is voor de competitie.

"Ik dat wij nog wel wat stappen moeten zetten en moeten groeien in de eerste fase van de competitie", zei Cocu in de Amsterdam Arena tegen FOX Sports.

"We zitten zeker nog niet aan onze top, maar dat mag je ook niet verwachten met alle mutaties en gezien het feit dat sommige jongens pas later zijn aangesloten."

PSV verloor deze zomer de belangrijke basisspelers Memphis Depay (Manchester United), Karim Rekik (Olympique Marseille) en Georginio Wijnaldum (Newcastle United). Andres Guardado kwam bovendien pas afgelopen week terug in Eindhoven nadat hij met Mexico de Gold Cup had gewonnen.

Aanvoerder

Tegen bekerwinnaar Groningen had de landskampioen, met aankopen Simon Poulsen en Davy Pröpper in de basis, het vooral voor rust heel lastig.

"In de eerste helft hadden we veel moeite met het spel van FC Groningen", aldus Cocu. "We stonden defensief niet goed en de communicatie was ook niet best. In de tweede helft deden we dat een stuk beter."

"Uiteindelijk hebben we goed gebruik gemaakt van de ruimte die Groningen achterin weggaf, de kansen die we kregen afgemaakt en een verdiende overwinning geboekt."

De oud-international wilde nog niet bekendmaken wie komend seizoen Wijnaldum op zal volgen als aanvoerder van PSV. Luuk de Jong, goed voor twee doelpunten in de Arena, had de band zondag om zijn arm. "Maandag of dinsdag is een mooi moment om naar buiten te brengen wie de eerste en tweede aanvoerder zullen zijn."

Van de Looi

FC Groningen-trainer Erwin van de Looi vond het verlies geflatteerd. "Als je de wedstrijd niet gezien hebt, denk je: het is een regelmatige overwinning van PSV. Als je het wel gezien hebt, weet je dat het anders in elkaar zat."

Volgens de oefenmeester zat het verschil tussen beide ploegen in effectiviteit. "Ik denk dat we de beste kansen hebben gehad, maar we hebben ze laten liggen. Zij waren ongelooflijk koelbloedig. De Jong heeft het verschil gemaakt."

Daarnaast was Van de Looi niet blij met het optreden van arbiter Bas Nijhuis. FC Groningen claimde bij een 2-0 stand een strafschop, maar kreeg die niet. In de tegenstoot scoorde PSV.

"Volgens mij spelen we om te winnen. Als je de kans krijgt om in de wedstrijd te blijven door een penalty, dan is het volgens mij niet zo gek dat soms het stoom uit je oren komt", verklaarde de trainer zijn boosheid.

Over een week opent FC Groningen het eredivisieseizoen in eigen huis tegen FC Twente. Van de Looi heeft er gezien het spel van zijn ploeg tegen PSV vertrouwen in, al is er nog ruimte voor verbetering.

"Voor je eigen doel moet je soms op leven en dood verdedigen en aan de andere kant moet je de bal soms door het net heen schieten."