PSV heeft zondag de Johan Cruijff Schaal veroverd. De landskampioen versloeg in de Amsterdam Arena KNVB-bekerwinnaar FC Groningen met ruime cijfers: 3-0.

Twee doelpunten van Luuk de Jong en één van Adam Maher waren voor PSV voldoende om na drie jaar weer de sterkste te zijn in de seizoensouverture. 

In totaal heeft PSV de Johan Cruijff Schaal nu negen keer gewonnen. Bovendien waren de Eindhovenaren in 1992 ook nog winnaar van de PTT Telecom Cup, de voorloper van de Johan Cruijff Schaal.

Dat er zondag om een prijs gestreden werd was echter niet aan de ambiance in de Arena te merken. Het stadion was met 24.000 toeschouwers nog niet eens half gevuld.

Paal

Vanuit Brabant waren ongeveer 2.500 PSV-supporters naar de Arena afgereisd en zij hadden halverwege de eerste helft voor het eerst reden tot juichen. Aanvoerder De Jong kopte een voorzet van Santiago Arias binnen: 1-0.

Echt verdiend was die voorsprong niet. FC Groningen deed in de eerste helft qua veldspel niet onder voor de landskampioen en was ook dicht bij een treffer.

Hans Hateboer schoot in kansrijke positie tegen ploeggenoot Albert Rusnak aan en niet veel later mikte de Slowaak recht in de handen van PSV-keeper Jeroen Zoet. Op slag van rust knalde de van Heracles Almelo overgekomen Bryan Linssen de bal ook nog tegen de paal.

Counter

Dat PSV effectiever was, bewees Maher aan het begin van de tweede helft. De 22-jarige middenvelder kreeg teveel ruimte om te dribbelen en zette vervolgens met een niet al te hard schot de 2-0 op het scorebord.

Gevolg van die tweede treffer was dat FC Groningen opnieuw aandrong, maar daarmee speelde het PSV juist in de kaart. De ploeg van trainer Phillip Cocu kreeg ruimte om vanuit een counter toe te slaan en dat deed het ook.

Een schot van gelegenheidslinksbuiten Jürgen Locadia kwam via een Gronings been bij De Jong, die overtuigend de 3-0 binnenschoot.

Het laatste beetje spanning verdween daarmee uit de wedstrijd. Gescoord werd er niet meer, al mocht de van de Gold Cup teruggekeerde Andres Guardado zich dat wel aanrekenen.

De Mexicaan, die als invaller in het veld was gekomen, miste in de slotfase een strafschop en liet zo na zijn rentree en de zege van PSV van nog meer glans te voorzien.