Piet Fransen is zondagochtend op 79-jarige leeftijd overleden. De zesvoudig international speelde bijna zijn hele loopbaan voor FC Groningen.

"Wij zijn enorm geschrokken en overvallen door het zeer plotseling overlijden van clubicoon Piet Fransen", meldt algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen op Twitter.

Fransen, die overleed in zijn woonplaats Groningen, kwam tussen 1957 en 1973 uit in het betaalde voetbal.

De middenvelder deed dat bijna altijd in dienst van GVAV (de voorloper van FC Groningen) en FC Groningen.

Alleen in het seizoen 1965/1966 verdedigde Fransen de clubkleuren van Feyenoord.

Oranje

Op 25 oktober 1964 debuteerde Fransen in Oranje. Dat gebeurde in het WK-voorrondeduel met Albanië (2-0 zege Oranje). Anderhalf jaar nadien speelde hij tegen West-Duitsland zijn laatste interland. Nederland verloor die oefenwedstrijd met 4-2.

Vanwege het overlijden van Fransen zal er zondagavond voorafgaand aan het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen FC Groningen en PSV een minuut stilte in acht worden genomen. De spelers van de bekerwinnaar dragen rouwbanden.

Erepenning

In 2007 werd in de Groningse wijk De Velden een laan naar hem vernoemd. Twee jaar later kreeg hij de erepenning van de provincie Groningen, toen hij vijftig jaar actief was voor achtereenvolgens GVAV en FC Groningen.

Na zijn actieve loopbaan was Fransen onder meer chauffeur en scout bij de club. In 2011 nam Fransen afscheid bij FC Groningen en werd de oosttribune van stadion Euroborg naar hem vernoemd.