AZ-trainer John van den Brom was donderdagavond aangenaam verrast door AZ. Zijn jonge ploeg boekte een 2-0 zege op Istanbul Basaksehir in de derde voorronde van de Europa League. 

"Ik ben heel trots op het team. Veel jongens hebben amper ervaring in Europees verband, maar ze maakten op een hele volwassen manier gebruik van de man-meer-situatie", aldus de coach van AZ na afloop. 

De eerste helft van de Alkmaarders ging overigens wat minder soepel. Na de rode kaart aan de kant van de bezoekers kon AZ niet echt doordrukken, merkte ook Van den Brom.

"We begonnen heel nerveus. Daarom heb ik ook gewisseld. In de tweede helft hadden we een veel betere veldbezetting en waren we beter in de passing. De jongens hebben na rust de schroom van zich af gegooid en de bevrijdende 2-0 gescoord."

Janssen

Eén van de beste spelers aan de kant van AZ was spits Vincent Janssen, die bij beide doelpunten betrokken was. Van den Brom vond dat zijn aanwinst het geweldig deed. 

"Vanaf het moment dat Vincent de voorbereiding is gestart op 20 juni beleef ik heel veel plezier aan hem. Daarom vond ik het een logische keuze om met hem te beginnen. Ik ben heel tevreden met zijn inbreng tot nu toe en het kan alleen nog maar beter gaan."

Hoewel AZ volgende week met een comfortabele 2-0 voorsprong naar Turkije reist, rekent Van den Brom zich nog niet rijk. "Je kon zien dat Istanbul Basaksehir heel veel kwaliteiten heeft, ook met tien man. Hopelijk beginnen we volgende week beter aan de wedstrijd. Het wordt hectisch, dus dat is een mooie test voor mijn jonge ploeg."