Vitesse heeft de heenwedstrijd tegen Southampton in de derde voorrronde van de Europa League met ruime cijfers verloren. Het werd 3-0 in St. Mary's Stadium.

Graziano Pellè en Dusan Tadic (strafschop) schoten voor rust de eerste twee doelpunten binnen. Tien minuten voor tijd maakte Shane Long er nog 3-0 van.

Bij Southampton begonnen ook Jordy Clasie en Maarten Stekelenburg in de basis. Voor de twee Nederlanders was dit Europese duel hun officiële debuut voor Southampton. Clasie werd na een uur spelen gewisseld voor Juanmi. 

Trainer Peter Bosz kon de heenwedstrijd niet beginnen met Maikel van der Werff. De verdediger was nog niet fit genoeg. Bosz moest sowieso al puzzelen in zijn elftal, aangezien Vitesse deze zomer afscheid nam van Jan-Arie van der Heijden, Davy Pröpper, Marko Vejinovic en Bertrand Traoré.

Eloy Room begon onder de lat ten koste van Piet Velthuizen. Nieuwkomers Lewis Baker en Isaiah Brown stonden ook aan de aftrap.

Pellè

Het begin van de wedstrijd was wat stroef, maar Southampton kwam in de eerste helft wel aan de leiding. Pellè schoot verwoestend binnen na een steekbal van Sadio Mané: 1-0. 

De middenvelder van 'The Saints' was even later ook betrokken bij de 2-0. Rochdi Achenteh duwde Mané onnodig onderuit op de achterlijn, waarna Dusan Tadic van elf meter mocht aanleggen. De oud-speler van FC Groningen en FC Twente faalde niet oog in oog met Room.

Toch bleef een uitdoelpunt genoeg voor Vitesse om met een redelijk gevoel de return in te gaan. De Arnhemmers waren enkele keren dicht bij die aansluitingstreffer. Onder anderen invaller Danilo Pantic werd voor Stekelenburg werd gezet, maar de Serviër zag zijn inzet knap gekeerd worden door de oud-doelman van Ajax.

Uiteindelijk was het slotakkoord voor Southampton. Invalller Long zag zijn eerste inzet nog gekeerd worden door Room, maar maakte vervolgens wel optimaal gebruik van zijn tweede kans door raak te koppen: 3-0.

Southampton reist volgende week af naar Arnhem voor de return.