AZ heeft donderdagavond de heenwedstrijd tegen Istanbul Basaksehir in de derde voorronde van de Europa League met 2-0 gewonnen. 

Jop van der Linden tekende na een kwartier voor de openingstreffer in Alkmaar. Vincent Janssen verdubbelde de score na 63 minuten spelen. 

AZ begon de wedstrijd zonder Aron Jóhannsson. De Amerikaanse spits kwam pas maandag terug van de Gold Cup. Trainer John van den Brom koos daarom in de spits voor Janssen, die deze zomer de overstap maakte van Almere City. 

De 21-jarige nieuwkomer drukte al snel zijn stempel op de wedstrijd. Janssen ging na een klein kwartier makkelijk naar de grond na onhandig inkomen van doelman Volkan Babacan. De scheidsrechter gaf een strafschop aan AZ en stuurde Babacan met rood van het veld.

Van der Linden, deze zomer overgekomen van het gedegradeerde Go Ahead Eagles, maakte goed gebruik van het buitenkansje door de strafschop overtuigend in de linkerbovenhoek te schieten. 

Tien man

Hoewel Istanbul Basaksehir al vroeg in de wedstrijd verder moest met tien man, was dat niet te zien in het wedstrijdbeeld. AZ kon niet doordrukken, waardoor de bezoekers in de eerste helft hier en daar goede kansen kregen op de gelijkmaker.

Onder meer Stéphane Badji was na 25 minuten spelen dicht bij de 1-1, maar het schot van de middenvelder kaatste via de buitenkant van de paal naast. AZ bleef een uitdoelpunt bespaard en ging met 1-0 rusten.

In de tweede helft nam de thuisploeg veel meer initiatief. Dat leidde in het begin al tot twee kansen voor Celso Ortiz, die zijn schoten in het zijnet en over het doel zag gaan. 

Die zoektocht van AZ naar de 2-0 leverde uiteindelijk ook wat op. Janssen werkte de bal na 63 minuten spelen met een beetje geluk achter de ingevallen doelman van Istanbul Basaksehir. In het restant van de wedstrijd kreeg AZ zelfs kansen om de score nog verder uit te bouwen, maar het bleef bij 2-0 in Alkmaar.

Volgende week staat de return op het programma.