Een dag na de kandidaatstelling van Michel Platini heeft ook de Zuid-Koreaanse miljardair Chung Mong-joon bevestigd dat hij Sepp Blatter wil opvolgen als president van de FIFA.

"Als ik gekozen word, dan is het niet mijn baan om van de luxe te genieten, maar om zaken te veranderen", zegt de 63-jarige Chung donderdag tegen de BBC.

De Aziaat is een voormalig vicevoorzitter van de FIFA en de grootste aandeelhouder van Hyundai. Hij slaagde erin het WK 2002 naar Zuid-Korea en Japan te halen.

UEFA-voorzitter Platini maakte woensdag zijn kandidatuur kenbaar in een brief aan de 209 nationale voetbalbonden. Volgens Chung is de Fransman niet de juiste man voor de FIFA.

"Het zal heel moeilijk worden voor meneer Platini om echte hervormingen door te voeren. Hij voelt de steun van de huidige structuur van de FIFA. Meneer Platini is een product van het huidige systeem."

Chung verwacht dat hij een "goede kans" heeft om gekozen te worden. "Het is tijd dat de FIFA een niet-Europese leider krijgt. De FIFA is een afgesloten organisatie geworden voor Blatter en zijn trawanten en ik wil dat veranderen."

Prins Ali

Naast Platini en Chung hebben ook de Braziliaanse oud-topvoetballer Zico en Musa Bility, de voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond, zich kandidaat gesteld.

Ali bin Al Hussein denkt er ook over om aan de verkiezingen mee te doen. De Jordaanse prins haalde woensdag nog hard uit naar Platini: "Het voetbal en de spelers verdienen beter."

Chung verloor in 2010 zijn positie als vicevoorzitter van de FIFA aan prins Ali.

Steun

De nieuwe verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond zijn voor 26 februari 2016 uitgeschreven. Kandidaten moeten zich voor 26 oktober 2015 aanmelden.

Blatter, sinds 1998 voorzitter van de FIFA, werd eind mei herkozen als hoogste baas van de wereldvoetbalbond. De Zwitser kondigde een paar dagen later zijn vertrek aan omdat hij naar eigen zeggen de steun van de voetbalwereld miste.