Prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië vindt het een slechte zaak dat Michel Platini kandidaat is voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA.

De 39-jarige prins, die zich tijdens de vorige FIFA-verkiezingen na de eerste stemronde terugtrok in de strijd met de huidige preses Sepp Blatter, vindt dat er veel betere kandidaten zijn.

"Het voetbal en de spelers verdienen beter", schrijft prins Ali woensdag in een statement. "De FIFA is overspoeld door schandalen. We moeten de gang van zaken stoppen. De achterkamerpolitiek moet tot een einde komen."

De Jordaniër is van plan om zich te bemoeien met de opvolging van Blatter en gaat daardoor binnen afzienbare tijd met verschillende partijen in gesprek.

"Ik vind dat er naar de individuele voetbalbonden geluisterd moet worden. In de komende week ga ik met ze overleggen wat het beste voor het voetbal is."

Prins Ali, zelf vice-voorzitter van de FIFA, weet waar de nieuwe voorzitter aan moet voldoen. "Het is in ieder geval duidelijk dat de FIFA nieuw en onafhankelijk leiderschap nodig heeft, vrij van gebeurtenissen uit het verleden."

Platini, preses van de UEFA, is de derde persoon die zijn kandidatuur kenbaar maakt. Eerder deden de Braziliaan Zico en de Liberiaan Musa Bility dat al.

KNVB

De KNVB reageerde woensdag in tegenstelling tot prins Ali wel verheugd op de kandidaatstelling van Platini.

"De KNVB ziet Platini als een serieuze kandidaat om voorzitter van de wereldvoetbalbond te worden", schrijft de Nederlandse voetbalbond in een verklaring.

"De oud-voetballer heeft veel ervaring als bestuurder, onder meer opgedaan als voorzitter van de UEFA. De KNVB is een groot voorstander van bestuurlijke vernieuwing van de FIFA, juicht de komende verkiezingen daarom toe, en is positief over de kandidatuur van Platini."

Volgens de KNVB zit de bond op één lijn met Platini. "Hij heeft zich eerder uitgesproken voor de vernieuwing zoals de KNVB die voorstaat. En zoals bondsvoorzitter Michael van Praag die in zijn eerder gevoerde campagne om het voorzitterschap van de FIFA bepleitte."

Ondanks het enthousiasme over de kandidaatstelling van Platini wacht de KNVB nog met het kiezen van een positie in de verkiezingen.

"De kans is reëel dat er zich nog meer kandidaten melden in de strijd om het leiderschap van de FIFA. Pas als die namen bekend zijn, neemt het bestuur van de KNVB een beslissing over zijn positie in de verkiezingen van 26 februari", aldus de bond.