Michel Platini heeft zich officieel kandidaat gesteld om Sepp Blatter op te volgen als president van de FIFA.

De Franse voorzitter van de UEFA heeft zijn kandidatuur woensdagmiddag bevestigd op de site van de Europese voetbalbond.

"Dit was een zeer persoonlijk besluit, waar ik zeer goed over heb nagedacht", schrijft Platini in een brief aan de 209 bij de FIFA aangesloten nationale bonden. "Daarbij heb ik rekening gehouden met mijn toekomst en die van het voetbal. Ook heb ik me laten leiden door alle steun en aanmoedigingen die ik van velen van jullie heb gekregen."

"Er zijn momenten dat je het lot in eigen handen moet nemen. Dit is zo'n moment in mijn leven en een moment dat de toekomst van de FIFA zal vormen."

De 60-jarige Platini wil naar eigen zeggen "de manier waarop de FIFA bestuurd wordt" veranderen. "Ik wil de FIFA zijn waardigheid teruggeven. Ik wil een FIFA die gerespecteerd wordt door iedereen en een voorbeeld is voor de rest van de wereld."

Corruptie

Platini verwijst daarmee onder meer naar het corruptieschandaal dat aan het licht kwam vlak voor het FIFA-congres eind mei van dit jaar. Daarbij werden zeven officials van de wereldvoetbalbond opgepakt, die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse justitie.

"De FIFA heeft in de afgelopen halve eeuw maar twee voorzitters gehad. Dat is paradoxaal. Aan de ene kant getuigt het van extreme stabiliteit. Aan de andere kant gaat het niet met de sport mee, die radicale omwentelingen en een gigantische economische groei heeft ondergaan."

"Recente ontwikkelingen hebben laten zien dat we op een nieuwe bladzijde moeten beginnen en moeten nadenken over de manier van besturen."

Favoriet

Platini is bij de bookmakers de torenhoge favoriet om Blatter op te volgen, ondanks de kritiek die hij kreeg toen hij voor het WK van 2022 in Qatar stemde.

De oud-topvoetballer is sinds 2007 de voorzitter van de UEFA en is sinds 2002 lid van het invloedrijke uitvoerend comité van de FIFA. Eerder dit jaar zag hij ervan af om het in de presidentsverkiezingen van eind mei op te nemen tegen Blatter.

De nieuwe verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond zijn voor 26 februari 2016 uitgeschreven. Kandidaten moeten zich voor 26 oktober 2015 aanmelden.

Video: Platini officieel kandidaat voor voorzitterschap FIFA

Zico

Naast Platini hebben ook de Braziliaanse oud-topvoetballer Zico en Musa Bility, de voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond, officieel hun kandidatuur kenbaar gemaakt.

Chung Mong-Joon, de Zuid-Koreaanse grootaandeelhouder van Hyundai, en de Jordaanse Prins Ali bin Al Hussein denken er ook over om zich kandidaat te stellen.

Blatter, sinds 1998 voorzitter van de FIFA, werd eind mei herkozen als hoogste baas van de wereldvoetbalbond. De Zwitser kondigde een paar dagen later zijn vertrek aan omdat hij naar eigen zeggen de steun van de voetbalwereld miste.