Ajax probeert de eerste Nederlandse club in vijf jaar te worden die zich via de voorrondes kwalificeert voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

De formatie van trainer Frank de Boer stuit woensdagavond in het Ernst Happel Stadion op Rapid Wien. Dinsdag is de return in de Amsterdam Arena.

Als Ajax de derde voorronde overleeft, komt het in augustus uit in de play-offronde, oftewel de vierde en laatste voorronde in de Champions League.

De afgelopen vier jaar hadden Nederlandse clubs geen succes in de voorronde. FC Twente (2011) en PSV (2013) struikelden over de laatste horde, terwijl Feyenoord in 2012 en 2014 al in de derde voorronde werd uitgeschakeld.

In 2010 had Ajax wél succes. De Amsterdammers bleken te sterk voor achtereenvolgens PAOK Saloniki en Dinamo Kiev.

Fotoserie: Nederlandse clubs in Champions League-voorronde

Nederlandse niet-kampioenen moeten sinds 1997 deelnemen aan de voorronde van de Champions League. Tien keer ging het mis en acht keer plaatste een Nederlandse club zich voor het hoofdtoernooi.

Het is de eerste keer dat Rapid Wien en Ajax tegenover elkaar staan in een officieel duel. De hoofdstedelingen speelden in Europese verband elf keer tegen een Oostenrijke club.

Ajax won vier keer, speelde drie keer gelijk en verloor vier keer.

Rapid Wien-Ajax wordt live uitgezonden op NU.nl en SBS6. Bekijkt u dit bericht in onze Android-, iPhone- of iPad-app en wilt u een melding ontvangen zodra de opstellingen van Ajax en Rapid Wien bekend zijn? Klik dan op de filter Champions League Ajax en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.