Bondscoach Danny Blind vindt dat Oranje in een zware, maar mooie poule zit voor de kwalificatie voor het WK van 2018 in Rusland.

Bij de loting werd het Nederlands elftal zaterdag aan Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg gekoppeld.

''Natuurlijk hoop je van tevoren dat je toplanden als Frankrijk en Italië kan ontlopen'', reageerde de kersverse opvolger van Guus Hiddink in Sint-Petersburg.

''Ook omdat alleen de nummer één van de poule zich rechtstreeks voor het WK plaatst. Wij zijn dus aan Frankrijk gekoppeld. Ik kijk uit naar twee prachtige wedstrijden."

Aan de bak

Volgens Blind heeft het Nederlands elftal het ook met de andere landen in groep A niet bepaald getroffen.

"Je kan misschien wel zeggen dat Zweden, Bulgarije en zelfs Wit-Rusland de zwaarst mogelijke tegenstanders uit pot drie, vier en vijf waren. Dus wat dat betreft kunnen we vol aan de bak.''

"Maar aan de andere kant weet ik dat onze groepsgenoten ook niet op Nederland als tegenstander zitten te wachten. En laten we eerlijk zijn, mooie tegenstanders motiveren alleen maar."

EK

Het vervroegd opvolgen van Hiddink heeft geen negatieve invloed op Blind, zo verzekerde de bondscoach na het bijwonen van de loting.

"Ik zat hier niet onwennig. Het is bekend wat er is gebeurd en we moeten verder. Het kwalificatietoernooi voor het EK heeft voorlopig alle prioriteit. Wij zijn niet goed begonnen, maar het gaat erom dat we het EK in Frankrijk halen."

"Na die eindronde volgt de kwalificatie voor het WK in Rusland. We weten nu wie we daar treffen. Makkelijk is anders. Maar het worden wedstrijden waar ik naar uitkijk.''

Groepswinnaars

De wedstrijden worden gespeeld tussen september 2016 en oktober 2017. De negen groepswinnaars kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK.

De acht beste nummers twee duelleren in november 2017 in play-offs om de resterende tickets. Het speelschema in de Europese zone wordt zondag bekendgemaakt.