Het Nederlands elftal heeft het zaterdag niet getroffen bij de loting voor de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Oranje stuit in groep A op Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg.

Nederland was een van de groepshoofden, terwijl Frankrijk in pot 2 zat. Zweden behoorde tot de sterkere landen in pot 3.

Nederland en Frankrijk ontmoetten elkaar tweemaal eerder in de WK-kwalificatie. In de voorronde van het WK 1982 won Oranje in eigen huis met 1-0, maar leed het een cruciale 2-0 nederlaag in de uitwedstrijd.

Daardoor plaatste Frankrijk zich voor de eindronde in Spanje, terwijl Nederland na twee finales op rij moest thuisblijven.

Spanje

In poule G stuiten de voormalige wereldkampioenen Spanje en Italië op elkaar. België lijkt in groep H met Bosnië en Griekenland te moeten strijden om een rechtstreeks WK-ticket.

Wereldkampioen Duitsland werd in poule C onder meer gekoppeld aan Tsjechië, Noord-Ierland en Noorwegen.

De wedstrijden worden gespeeld tussen september 2016 en oktober 2017.

De negen groepswinnaars kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK. De acht beste nummers twee duelleren in november 2017 in play-offs om de resterende tickets.

Het speelschema in de Europese zone wordt zondag bekendgemaakt. Bondscoach Danny Blind was bij de ruim twee uur lange ceremonie, met veel muzikale optredens, een van de vertegenwoordigers van de KNVB.

Curaçao

Eerder op de dag werd het Curaçao van bondscoach Patrick Kluivert gekoppeld aan El Salvador in de derde fase in de Noord- en Amerikaanse zone.

Curaçao won eerder in de voorronde al van Montserrat en Cuba. Als de formatie van Kluivert ook El Salvador uitschakelt, belandt het in een poulefase waar twaalf landen aan deelnemen.

Deze teams worden onderverdeeld in drie groepen. De nummer één en twee van deze poules plaatsen zich voor de finaleronde. Drie landen in deze zone plaatsen zich voor de eindronde, een vierde land speelt een intercontinentale play-off tegen een Aziatisch land.

Curaçao belandt in een groep met Mexico, Honduras en de winnaar van het treffen tussen Canada en Belize als het El Salvador op de knieën krijgt.

De 21e editie van het WK wordt gespeeld tussen 14 juni en 15 juli 2018.

Loting WK-voorronde Europese zone:

Poule A: Nederland, Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland, Luxemburg
Poule B: Portugal, Zwitserland, Hongarije, Faeröer, Letland, Andorra
Poule C: Duitsland, Tsjechië, N.-Ierland, Noorwegen, Azerbeidzjan, S. Marino
Poule D: Wales, Oostenrijk, Servië, Ierland, Moldavië, Georgië
Poule E: Roemenië, Denemarken, Polen, Montenegro, Armenië, Kazachstan
Poule F: Engeland, Slowakije, Schotland, Slovenië, Litouwen, Malta
Poule G: Spanje, Italië, Albanië, Israël, Macedonië, Liechtenstein
Poule H: België, Bosnië, Griekenland, Estland, Cyprus
Poule I: Kroatië, IJsland, Oekraïne, Turkije, Finland