FIFA-sponsor Visa vindt dat er een onafhankelijke commissie dient te worden aangesteld die moet zorgen voor hervormingen binnen de wereldvoetbalbond.

Dat laat Charles Scharf, de ceo van het creditcardbedrijf, weten in een verklaring aan Associated Press.

Momenteel is scheidend FIFA-voorzitter Sepp Blatter medeverantwoordelijk voor de hervormingen die zijn aangekondigd in de nasleep van de arrestaties van verschillende FIFA-officials eind mei.  

Op 26 februari 2016 wordt tijdens een buitengewoon congres de opvolger van de 79-jarige Zwitser gekozen.

Blatter heeft al sinds halverwege de jaren zeventig een leidinggevende functie bij de organisatie waarvan enkele medewerkers zich volgens de FBI stelselmatig verrijkten met smeergeld. Sinds 1998 is de Zwitser voorzitter van de FIFA.

Onpartijdig

"Onder het huidige leiderschap kunnen geen hervormingen van betekenis worden doorgevoerd", meent Scharf. "Een onafhankelijke commissie, waarvan de leden onpartijdig zijn, zou hiervoor zorg moeten dragen."

"Wij proberen zelf te voldoen aan de hoogste standaarden en zoeken partners die dat ook nastreven. Ik denk niet dat de FIFA momenteel voldoet aan die standaarden. Het lijkt er nog steeds niet op dat ze beseffen wat er allemaal gebeurd is."

Visa behoort tot de zes belangrijkste sponsors van de FIFA. "We zijn er trots op met voetbal te worden geassocieerd", maakt Scharf duidelijk. "We willen er ook trots op zijn met de FIFA te worden geassocieerd."